2014. április 29., kedd

Banán



A banánt leginkább ízéért, állagáért fogyasztjuk,
valamint azért, mert telítettségérzést ad;
legtöbben azonban egyértelműen alacsony
ára miatt kedvelik ezt a gyümölcsöt.
Azt azonban kevesen tudják, hogy
a többi gyümölcshöz hasonlóan, a banán is
rendkívül tápláló és egészséges, továbbá óriási előnye,
hogy egész évben hozzájuthatunk!
A banán egészségügyi előnyei:
1. Mivel igen kalóriadús, a nap bármely szakában fogyasztva energiával tölt el minket.
2. A banán a legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló élelemre van szükség bizonyos helyzetekben, például extrém súlyvesztés vagy magas láz esetén.
3. A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a  vérnyomásunkra és a szívünkre.
4. Káliumtartalma a csontjainkat is védi.
5. A banán segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kalciumveszteséget, ami akkor fordul elő, ha a vizelet kálium-ion szintje megnő.
6. A banánnak antacid-hatása van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől.
7. A banán stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól.
8. Hasmenés következtében a szervezet könnyen dehidratálódik. A banán segít visszaállítani az így elvesztett káliumot.
9. A banán gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen.
10. A gyümölcs frukto-oligoszacharidot is tartalmaz, amely pro biotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd.
11. A frukto-oligoszacharidok egy emésztőenzim termelését is segítik, így javítják a tápanyag-felszívódást.
12. A banánban rövid láncú zsíros savak is vannak, amik tovább javítják a tápanyag felszívódást.
13. A banán kiváló karotionid-forrás, ami egy antioxidáns, mely védelmet nyújt a krónikus fertőzésekkel szemben.
14. A banánnak nyugtató hatása is van. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket.
15. Végül, a banán a legideálisabb harapnivaló egy fárasztó nap után. Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el. A banánt fogyaszthatjuk magában, salátaként, egészséges italként vagy főzelék összetevőjeként, minden korosztály számára ideális táplálék.

Hasznos kiegészítés-cukorbetegek részére: 
banán fogyasztása azok számára engedélyezett, akik tisztában vannak a banán szénhidrát-tartalmával és szorgalmasan használják a kis mérlegüket is!
A banán ugyanis csak akkor nem veszélyes, ha a meghatározott szénhidrátmennyiséget nem meghaladóan fogyasztja a cukorbeteg, márpedig a banán nagyon magas szénhidráttartalmát figyelembe véve ez igen kis mennyiség.
A dinnye fogyasztása szintén csak a fegyelmezett cukorbetegek számára megengedett, hiszen ez az a gyümölcs, amelyből hatalmas mennyiséget is meg lehet enni, nehéz megállni a megengedett adagnál.
A felsoroltakon kívül minden más gyümölcs fogyasztható (figyelembe véve, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak), de csak mérleggel lemért, kikalkulált mennyiségben!
Cukorbeteg nem fogyókúrázhat úgy, hogy főétkezésre (reggeli, ebéd, vacsora) csak gyümölcsöt eszik!



2 megjegyzés:

  1. Hasznos bejegyzés! :) Sok mindent tudtam már, de mondtál új dolgokat is, amiket jó tudni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, lesz is még pár gyümölcsös "íromány"! :)))

      Törlés