Oldalak

2014. április 26., szombat

Toszkán pacal

...Firenzéből
Rögtön az elején szögezzük le azt,
hogy ez nem a mi megszokott zsíros,
ragacsos pacalpörköltünk
-nem olyan, de ez is nagyon komoly!
 😉

Az apropó, hogy A FIÚK 
(és a kicsit sem mellékes Lányok :)
sorra zsebelik be a magyarországi
gasztro-ipar
különféle díjait! :)))))
Most speciel Szabolcs, mégpedig a
Playboy Men of the Year
gasztronómia kategóriájában!

(Kattintottam egy párat én is! :)

A recept tehát utánuk...szabadon!

Első körben a pacalt (még egy csöppet :) puhára főzöm:
-2 kg tisztított, csíkozott, előfőzött pacalhoz
-4 nagy gerezd fokhagyma
-2 fej vöröshagyma
-4 db babérlevél
-só
-bors
-1 liter kész húsleves (sokkal finomabb tőle)

A pacalt a fent felsoroltakkal 1 órán át főzöm
-nem sima vízben, hanem húslevesben-,
majd a főzőléből átszedem a sofritoba;
a levet nem öntöm ki, ha sűrű lenne
a zöldség alap, ezzel hígítom!

Második körben zöldségalapot készítek (sofrito):
-2 fej vöröshagymához
-2 szál szárzeller
-2 db sárgarépa
-olívaolaj
-5 dkg vaj

-2 doboz hámozott paradicsom konzerv, vagy 1 üveg (7 dl) passzírozott paradicsomlé

 
A hagymát, szárzellert és a sárgarépát kis
kockára vágom, rászórom a olajon kiolvasztott vajra,
sózom, borsozom
és nagyon kis lángon puhára párolom
(félidőben a sofritóhoz öntöm
a paradicsom konzervet)
-nem kell sietni és van is ideje puhulni!
A zöldségalapra szedem (először lé nélkül)
a puha pacalt
(ha bármilyen okból kifolyólag folyadék kellene rá,
az főzőléből mehet bele),
ha kell még, után-ízesítem és legalább még
fél óráig összefőzöm az egészet. 

Pirítóssal és egy pár forgácsnyi
parmezánnal tálaltam.
Szóval, ennyi!

2 megjegyzés:

  1. Pörköltként imádom, de ez a zöldséges verzió is nagyon jól hangzik! :) A díjazottnak nagy gratula! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha megyünk, átadom! :)))
      Nagyon finom és talán egy kicsit kevesebb lelkiismeret
      furdalással lehet enni belőle
      -kenyér nélkül, természetesen! :)))))

      Törlés