2015. március 8., vasárnap

Sertéspörkölt

...tarjából, uborkával és vegyes gombával feljavítva. :)))
Maga a pörkölt, az egyik legrégebbi magyar -alföldi eredetű- ételünk;
elkészíteni, szinte bármilyen húsból lehet és elrontani szinte lehetetlen! :)
(Ellenben viszont főzzük nagyon finomra! :)))
Hozzávalók:
-1 kg sertés tarja
-2 nagyobb fej vöröshagyma
-3-4 gerezd fokhagyma
-1 db paradicsom (most 6 db koktélp.)
-1 db paprika
-só
-1 kk darált bors
-4 tk csemege paprika
-1 tk őrölt kömény
-2 tk szárított metélőhagyma
-csípős Piros Arany
-1 púpos tk dijoni mustár
-50 dkg vegyes gomba
-olaj
A hagymákat és a paprikát kicsire összevágom
és kevés olajon, a paradicsommal együtt puhára dinsztelem;
kevés vízzel felöntöm, beleadagolom a fűszereket,
majd az egészet zsírjára visszafőzöm (le ne égjen!).
Ekkor beledobom a megmosott és viszonylag nagyobb
szeletekre összevágott húst, fehéredésig átforgatom,
majd annyi vízzel, amennyi ellepi felöntöm és
fedő nélkül, de kis lángon puhára főzöm.
Néha kavarjuk át, majd amikor már sűrűsödik a
szaftja és a hús is kezd puha lenni, beleöntöm a
gombát, ismét felöntöm vízzel és innen már a
lángot feljebb véve (és gyakrabban kavargatva)
sűrűre elfőzöm a levet.
Az összes főzési idő nagyjából 2-2,5 óra
-így lesz nagyon puha a hús és rendkívüli a szaftja! :)
Hozzá kurkumás vízben főzött durum tészta készült.

2 megjegyzés:

  1. Milyen finoman fűszerezted, és a gombával dúsítva nagyon fincsi lehet, csorog is a nyálam. :) (Még annak ellenére is, hogy nálunk ma csülökpörkölt volt az ebéd.) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk (a cégnél) pénteken volt körmös pacalpörkölt-na, azt gondold el, hogy ettük! :))))))

      Törlés