2015. március 5., csütörtök

Tökfőzelék

Hozzávalók:
-1 kg gyalult tökhöz
-kevés zsiradék (ennél olaj)
-1 közepes fej vöröshagyma (kis kockára vágva)
-3-4 dl (jó minőségű) tejföl
-1 ek étkezési keményítő
-só
-kapor (írhatnám, hogy 1, vagy 2 csokor, de mennyi is az annyi, kinek mennyi a csokor mennyisége+ki mennyire szereti-mi nagyon :)
-1 ek ecet (miután már a tűzről is levettem)
Ezt a főzeléket érdemes leginkább akkor készíteni
(vagy akkor a fagyasztót feltölteni vele),
amikor friss a tök, így nagyjából elkerülhető,
hogy szálkás, ehetetlen legyen a zöldség.
Tehát, a tököt meghámozom, nagy méretű reszelőn lereszelem
(mármint géppel...kézzel, majd ha fagy :);
a hagymát az olajon puhára dinsztelem,
rádobom a reszelt tököt, sózom, megszórom
jó bőven az apróra vágott, friss kaporral
és fedő alatt puhára főzöm.
 Az étkezési keményítőt kikeverem egy kis hideg
vízben, ezt hozzáöntöm a tejfölhöz, a főzeléket
besűrítem vele (innen már csak addig marad a tűzön,
amíg még egyszer felfő) és a tűzről levéve
belekeverem az ecetet.
Tükörtojással, vagy akár még ZÚZAPÖRKÖLTTEL is finom! :)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése