Oldalak

2015. március 14., szombat

Gesztenyepüré

 Egy jó adag gesztenyepüré, tejszínhabbal a tetején
... ellenállhatatlan! :)
 
Igen, tudom, egy valamit magára is adó gasztrobloggernek
nem lenne szabad holmiféle bolti gesztenyemasszával dolgoznia... :)
(De azért ne feledkezzünk meg arról a csöppet sem lényegtelen
tényről, hogy a gesztenye sem kapható pont mindig akkor,
amikor a Kiskamasz megéhezik rá! :)))
Ezért kerül rá (kárenyhítés gyanánt) rendes tejszínhab! :)
Hozzávalók (2 főre):
-1 csomag (25 dkg) gesztenyemassza
-2 dl tejszín
-1 ek kristálycukor
(+habfixáló, ha nem azonnal kerül felhasználásra a hab!)
A gesztenyemasszát egy nappal a felhasználása előtt tegyük át
a mélyhűtőből a hűtőbe!
A tejszín szintén a hűtőben vár a sorára; ezt egy kanál cukorral
olyan állagú habbá verem fel, amilyen sűrű tejszínt szeretnék
és ekkor hozzákeverem még a habfixálót is.
A gesztenyét krumplinyomón áttöröm, poharakba adagolom;
a felvert tejszínt habzsákba töltöm és minden adag tetejére kerül ebből is.
A szelídgesztenyefát 2007-ben az év fájának választották.
Virágai jó mézelők, a gesztenyeméz különlegességnek számít.
Termése, a gesztenye, nagyon sokféleképpen használható:
a maghéját bevágva pirítják nyílt tűzön, 
héjától megtisztítva kandírozzák,
főzés után meghámozva készítenek belőle pürét,
amivel süteményeket, mártásokat ízesítenek
vagy tejszínhabbal tálalják.
Sűrű, szabályos koronája miatt díszfának is ültetik.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése