2015. március 5., csütörtök

Zúzapörkölt

...azért, mert ilyen még nincs a blogon.
Nem, nem (csak) azért; ez a Kiskamaszunk kedvence! :)
De, tényleg nincs még fent ennek  sem a receptje! :))) 
Szóval, belsőség! Eléggé megoszlik a közízlés, ami
az effajta ételeket illeti, pedig ha jól van elkészítve...
...dehát, milyen sokszor múlik is az elkészítésen valami?! :)
A legmagyarabb ételek egyike. :)
 
Hozzávalók:
-1,5 kg csirkezúzához
-2 nagy fej vöröshagyma-kis kockára vágva
-6 gerezd fokhagyma-szeletelve
-zsír (ehhez csak ezt :)
-2 db paprika-olyan apróra vágva, mint a hagyma
-1 doboz hámozott, darabolt paradicsomkonzerv (nyáron természetesen friss)
-só
-darált bors
-őrölt kömény (jó sok)
-2-3 ek csemege paprika (ez is viszonylag sok)
-Piros Arany, csípős (vagy csöves paprika)
-2 ek szárított metélőhagyma
-1 ek szárított petrezselyem
-életízesítő (nem rontja el :)))
A hagymákat -a paprikával együtt- zsíron puhára
párolom, közben a zúzát áttakarítom és 2-3 felé vágom.
Kevés vízzel felöntöm a hagymát, a fűszereket, ízesítőket
beleadagolom és nagyjából zsírjára lefőzöm.
Ekkor hozzáadom a zúzát, csak annyi vízzel, amennyi
ellepi, felöntöm és fedő alatt, kis lángon puhára főzöm.
A főzési idő fele tájékától (amikor már puha a zúza)
viszont figyelni kell és kavarni, mert könnyen le tud sülni.
 Ami a jó fajta pörköltek egyik lényeges eleme, hogy
többször le kell sütni zsírjára, majd vízzel újra és újra
felönteni, amíg teljesen puhára nem fő
(egyébként sem félórás étel van szó).
Minden rendes helyen tarhonya kerül a tányérra
a zúzapörkölt mellé/alá (normális esetben nálunk is :),
de mivel a Kiskamasz ezt annyira nem kedveli,
(pontosabban ezt sem :)
kénytelen voltam tésztát főzni hozzá
(Barilla, copfocska).
Ja és római saláta készült még, ecetes lében,
valamint (természetesen nekem :)
FONNYASZTOTT SALÁTA :))).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése