Oldalak

2015. március 13., péntek

Medvehagymakrémleves


Szóval, szezon van...medvehagyma szezon! :)
"A medvehagyma a nevét arról kapta,
hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit
és még a föld alól is gyakran kiássák,
de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.
Népies nevei: jurda, kígyóhagyma, porosz hagyma, sajamás, salamás,
sarima, sási-hagyma, selyemi hagyma, vadfokhagyma;
egész Európában megtalálható.
Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik és frissen használják fel,
mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval
azonos módon hasznosítják.
A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti,
így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.
Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés
és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti,
a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot,
elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.
Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb.
Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint
a legegyszerűbb ha lezárt nylon zacskóban lefagyasztjuk."

Tavaly került már fel a blogra nagyon finom
 MEDVEHAGYMÁS KRUMPLILEVES,
na, ez most annak a fordítottja. :)))
Hozzávalók:
-1 csomag (10 dkg) medvehagyma (egy keveset tegyünk félre, a tálaláshoz)
-1 nagy fej vöröshagyma
-4 gerezd fokhagyma
-2 nagyobb krumpli
-kevés vaj+olívaolaj
-só
-bors
-reszelt szerecsendió (jó sok :)
-1 liter húsleves
-fél citrom leve
-2,5 dl tejszín (NEM főző, igazi :)
A kicsire összevágott hagymákat -kevés olaj-vaj keverékén-
megdinsztelem, erre dobom a kockára vágott krumplit,
átforgatom egy kicsit ezzel is, majd fűszerezem, felöntöm
a levessel és puhára főzöm; a végén belekeverem az
összevágott medvehagymát is (de ezt már nem nagyon
kell főzni).
Ha a krumpli puha, beleengedem a botmixert, közben öntöm
hozzá a tejszínt is...egyet forralok rajta, a gázt elzárom és
belefacsarom egy fél citrom levét (NAGYON kell hozzá).
A leves pedig nagyon finom és kifejezetten jól is tud esni,
ebben a leginkább semmilyen időben ! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése