Oldalak

2016. január 31., vasárnap

Besamel mártás

A fehér mártásként is ismert szósz az öt alapmártás egyike.
Ha húsételhez használod fel, próbáld ki a sajtos változatát is
-érdemes elpepecselni vele az időt! :)
Hozzávalók:
-5 dkg vaj
-5 dkg liszt
-1 liter tej
-1 kis fej hagyma
-1 babérlevél
-pár szem szegfűszeg
-só
-bors
Ha a kész besamelmártásba belekeverünk 2 tojás sárgáját,
1 dl tejszínt, 5-5 dkg reszelt parmezánt és ementáli sajtot,
valamint csipetnyi cayenne-i borssal ízesítjük,
azt Mornay mártásnak nevezzük.
A tejet melegedni teszem a hagymával,
babérlevéllel, szegfűborssal, sóval, borssal
-ne forraljuk, csak jó meleg legyen-,
majd a tűzről levéve félreteszem, hagy álljon.
Nagyobb lábasban a vajat felmelegítem, habverővel
hozzákeverem a lisztet és szinte azonnal el is kezdem
hozzáadni a fűszeres tejet (mindig csak egy-egy szedőkanállal)
-kis lángon, folyamatos keveréssel, legalább 10 percet
főzöm.
A végén hígnak fog tűnni az elegy, de a tűzről való levétel
után is sűrűsödik még a mártás-ekkor is át-át keverem még!
Az ízesítés egyén-függő, én úgy szeretem, ha azért rendes
íze van már ennek is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése