Mivel ígéretet tettem a svájci Jesszuskának, hogy rendkívül
okosan fogom felhasználni a legújabb kincsemet, közre is
adom a következő felhasználási módját a kicsikének. ;)
Hozzávalók:-25 dkg fusillihez (orsótészta)
-1 közepes méretű, sárga színű, csemege sütőtök
-extra szűz olívaolaj
-őrölt fahéj
-só
-darált bors
-8-10 nagy méretű friss zsályalevél
-6 nagy gerezd fokhagyma
-10 dkg vaj
A tésztát sós vízben kifőzöm.
A sütőtököt megszabadítom a burkolatától, leöblítem,
nagyjából egyforma kockára vágom, megszórom fahéjjal
(ki mennyire szereti...mi nagyon) és olívaolajon, teflon
serpenyőben puhára párolom.
Egy másik serpenyőben felmelegítem a vajat, megfuttatom
rajta a felszeletelt fokhagymát, majd rászórom a csíkokra
vágott zsályát.
A tésztát, a sütőtököt és a zsályás vajat összekeverem és
tálalom is
...és ha az egész tetejére még sajtot is reszelünk -mondjuk, valami
jó fajta parmezánt-, akkor akár sütőbe is betolhatjuk egy
kis időre, amíg a teteje egy csöpp színt kap. :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
És akkor egy pár okosság a zsályáról :)
A zsálya (salvia officinalis) kissé az elfeledett fűszernövények közé tartozik,
amely remekül illik a húsokhoz és a halas ételek mellé.
A zsálya egy gyönyörű évelő fűszernövény, amelynek a levelei ehetők
és nagyon finom ízvilágot kölcsönöz a vele fűszerezett ételeknek.
A salvia szó annyit jelent, mint egészségesnek maradni,
hiszen a zsálya egy gyógynövény is egyben,
amit már az ókorban is használtak.
A mediterrán konyhában fontos fűszernövény, de hazánkban
még kevesen ismerik és használják a főzés során.
A kerti zsálya levelei szürkés zöldek, kissé molyhosak,
ami még különlegesebb megjelenést biztosít a növények.
Júniustól nyílnak a lilás-kékes virágok, amelyek valódi
romantikus hangulatot adnak kertünknek.
A fűszernövényt használhatjuk bárányhoz, sertéshez,
nyúlhoz, vadashoz, és szárnyasokhoz is.
Nagyon finom fűszervaj, paradicsomsaláta és pizza készíthető vele.
Mivel igen intenzív aromája van, így a főzés során csak
minimális mennyiséget használjunk fel a levelekből.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
És akkor egy pár okosság a zsályáról :)
A zsálya (salvia officinalis) kissé az elfeledett fűszernövények közé tartozik,
amely remekül illik a húsokhoz és a halas ételek mellé.
A zsálya egy gyönyörű évelő fűszernövény, amelynek a levelei ehetők
és nagyon finom ízvilágot kölcsönöz a vele fűszerezett ételeknek.
A salvia szó annyit jelent, mint egészségesnek maradni,
hiszen a zsálya egy gyógynövény is egyben,
amit már az ókorban is használtak.
A mediterrán konyhában fontos fűszernövény, de hazánkban
még kevesen ismerik és használják a főzés során.
A kerti zsálya levelei szürkés zöldek, kissé molyhosak,
ami még különlegesebb megjelenést biztosít a növények.
Júniustól nyílnak a lilás-kékes virágok, amelyek valódi
romantikus hangulatot adnak kertünknek.
A fűszernövényt használhatjuk bárányhoz, sertéshez,
nyúlhoz, vadashoz, és szárnyasokhoz is.
Nagyon finom fűszervaj, paradicsomsaláta és pizza készíthető vele.
Mivel igen intenzív aromája van, így a főzés során csak
minimális mennyiséget használjunk fel a levelekből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése