2016. január 23., szombat

Tükörtojás

Szóval, ilyen (ebben a formában)
még nem volt a blogon
-egészen mostanáig.
Hozzávalók:
-6 egész tojás
-kevés extra szűz olívaolaj
+
-só
-frissen darált bors
+
-fehér szarvasgombás olívaolaj és
-csiliszósz
A palacsintasütőnél  magasabb falú serpenyőben szoktam
tojást sütni, mert ennek több hely kell, fölfelé is.
(A tojásokat egyenként töröm fel, ha tél van, ha nyár!)
A serpenyőbe annyi olajat öntök, hogy elterüljön az alján,
ebbe öntöm a tojásokat, vigyázva, hogy egyben maradjon
a sárgája, majd közepes lángon sütni kezdem.
Amikor a fehérje már szépen megalvad, kikapcsolom alóla a
lángot, fedőt teszek rá, ami pont ahhoz elegendő, hogy
a sárgája még folyjon, de a fehérje teljesen átsüljön.
Sót és borsot csak tálaláskor szoktam rászórni, ugyanis a
sótól foltos lesz a tojás.
Ezen kívül -szintén tálaláskor-, locsolok még rá egy kis
csiliszószt (imádom) és egy-egy pöttynyi szarvasgombás
olajat (még jobban imádom). :)))
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
És természetesen van egy kis humor is a történetben.
A Sógoromtól kapott egyik karácsonyi ajándékomat
fel kellett avatni, de valami igazán belevaló dologgal
(a tojások ugyanis fürjtojások, a serpenyő átmérője pedig 12 cm) 
-ez lett belőle! :)))))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése