2016. január 9., szombat

Citromos tortácska (lemon cupcake)

Maga a cupcake az Britektől ered
(szerintem a rengeteg citrom is benne-pont, mint ők :)
és gondolnánk, hogy olyan, mint a muffin, de nem, ennek a
tésztája sokkal inkább piskótaszerű.
A mostani
(a pomelot kivéve és a mennyiségeket pontosan megduplázva)
egy rendkívül jó alaprecept.
Hozzávalók:
-25 dkg vaj
-25 dkg cukor
-25 dkg (sütemény)liszt
-5 egész tojás
-2 tk sütőpor
-1 egész (bio) citrom leve
+10 dkg aszalt, cukrozott pomelo (tökéletesen illik a citromhoz)
+a jelenlegi cukormázas díszítéshez:
-25 dkg porcukor
-4 ek (bio) citromlé

A sütőt előmelegítem 170 fokra.
Az egész tojásokat a cukorral fehéredésig keverem, majd
hozzáadom a szoba-hőmérsékletű vajat, a sütőport, a citrom
levét és nagyon óvatosan a lisztet is (ne nagyon essen össze)
-az apróra összevágott, aszalt pomelót a legvégén keverem
csak a tésztába.
A tésztát egyenlően elosztom a (jelenleg) 10 mini szögletes
formában és a sütőbe teszem alsó-felső sütéssel, 20 percre.
A sütőből kivéve, még forró állapotában rácsorgatom a cukormázat
(nem egyszerre, mindig csak egy keveset csurgatok a tetejére
és megvárom, hogy nagyjából beigya a tészta, de mind el fog fogyni),
ezzel hagyom kihűlni.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
POMELO
A pomelo a citrusfélék legnagyobb gyümölcse,
Ázsiában, Malajziában, Tahitin, Új-Guineában és a Fidzsi-szigeteken terem.
Nagyobb, mint a grapefruit, de édes az íze és vastag a héja.
Tulajdonképpen a grapefruit a pomelo és a narancs keresztezése,
akárcsak a tangelo, a mandarin és a pomelo keresztezése.
A gyümölcsnek körte alakja van, de annál sokkal nagyobb.
A legszélesebb pontján elérheti a 30 cm-t és súlyban lehet akár 10 kg is.
A pomelonak halványzöld a héja, de többnyire besárgul, ha teljesen megérik.

A gyümölcs belső része korall-rózsaszín érett korában.

A pomelo fák legjobban a trópusi, vagy ahhoz hasonló éghajlatot kedvelik,

így kevés pomelot találhatunk messze északra az egyenlítőtől.

A többi citrusféléhez hasonlóan a pomelo is magról szaporítható,
bár közel sem lesz belőle akkora fa, mint természetes élőhelyén.
Ha szeretnénk saját pomelot szüretelni, akkor oltani vagy szemezni kell kis pomelo fánkat.
A pomelo télen érik, akárcsak sok más citrusféle.
  Gyakran megtalálható a helyi élelmiszerboltokban december végén világszerte, 
 bár egyes helyeken megtalálható késő ősztől egészen tavaszig.
A kínai szakácsok különböző ételekben is használják, elsősorban a desszertek készítésekor.
A héját be lehet cukrozni, de desszertként szolgált levesek tálalásához is alkalmas. 
A hártyáját fel lehet használni főételek ízesítéséhez
-a britek lekvár készítéséhez használják a hártyáját.
Sok benne a B1-, B2- és C-vitamin valamint a kálium,
ezenkívül zsírégető enzimet is tartalmaz, ezért fogyókúrázóknak is ajánlható.
Vietnamban az emberek gyűjtik a zamatos virágát, hogy parfümöt készítsenek belőle.
Ősi alternatív gyógymódokban utalnak a gyümölcs használatára,
miszerint ezzel enyhíthetők a rohamok és a köhögések.
Az összezúzott leveleket használják bőrduzzanatokra és állítólag gyógyítja a fekélyeket.
A brazilok a héjából és a levéből köhögés elleni szirupot készítenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése