2016. január 30., szombat

Pörkölt csirke

Azért nem mondom írom azt, hogy a nagykönyvben 
megírt módon-, vagy recept szerint készült,
mert elvileg nem kellene bele liszt, de azért nagyjából
ezt hívjuk annak, ami. :)
Hozzávalók:
-1 egész csirke (most 2,2 kg a szépség)
-1 nagy fej vöröshagyma
-1 kápiapaprika
-mangalica zsír
-só
-őrölt bors
-ízvarázs
-őrölt csemegepaprika és
-őrölt, füstölt, enyhén csípős paprika
Bevásároltam igen szépnek mondható, teljesen
konyhakész állapotban a kosaramba kerülő, szinte
minden alkatrészével rendelkező házi csirkékből
-az egyikből rögtön ezt gondoltam kivitelezni.
Kevés zsíron megdinsztelem a szálasra összevágott
vöröshagymát, felöntöm kevés vízzel, belekerülnek a fűszerek,
5 percet főzöm, addig szétkapom a jószágot
...a feje kivételével, mert szerintem ez pont úgy néz ki,
mint egy régi időkből itt maradt
tollas dinoszaurusz, úgyhogy ez a kukában landolt. :)
A hagymás alapra pakolom a csirke-alkatrészeket, annyi
vízzel öntöm fel, amennyi ellepi és fedő alatt puhára főzöm.
Én viszonylag hosszú lével főzöm a pörkölteket, de ki-ki
döntse el, hogy mennyi levet hagy rajta.
Ha a hús puha, két lehetőségünk van: vagy lesütjük zsírjára,
vagy kevés liszttel behintjük, azt jól elkeverjük
és pár perc alatt készre főzzük a történetünket
(a liszt-ízt el kell főzni).
Mivel a csirke nagyon friss és nagyon házi, sokkal kevesebb
(fajta) fűszer kell hozzá és így is fényévekkel lett finomabb,
egy ipari pipinél-ez nem is kérdés! :)
Köretnek a legkiválóbb hozzá a NOKEDLI, de tálalhatjuk
tésztával is, pl.: csavartcső, orsó, olaszcsavart, rövidcső
(amiken megtapad a szaft),
vagy az én egyik nagy kedvencemmel, makarónival,
vagy bucatinivel. :)
(Csak mert a legnagyobb -a No. 1- a csőtészta volt
...amíg meg nem szüntették. :)
Savanyúságnak valami szolid ízűt adjunk mellé,
ami nem nyomja el a finom csirke ízét, mondjuk 
buborkasalátát. :)))

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, ínycsiklandó lett a pörkölted! Na és az a szépséges alapanyag! Hol sikerült szert tenni rá? Ilyet még nem is láttam a környékünön lévő boltokban.
    Jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom is lett, köszönöm. :) Egy idős házaspár szokott a céghez behozni, rendelésre, aznapi vágással, frissen és zsengéket-boltban sajnos még én sem láttam, még a tanyasi csirkeként árult sincs ehhez sehol!

      Törlés