2016. január 11., hétfő

Kukoricás rizskeverék


Hozzávalók:
-0,5 kg speciális rizskeverék (fehér-, barna- és vadrizsből)
-1,5 liter teljesen kész húsleves (vagy levesalap, víz+ételízesítő...)
-0,5 dl olívaolaj
-10 dkg vaj
-darált bors
-2 közepes fej vöröshagyma
-2 doboz kukorica konzerv (2x340 g)
Kevés olajon dinsztelni kezdem az apróra összevágott
vöröshagymát és szinte azonnal rá is öntöm a rizskeveréket
-az egészet addig kevergetem, amíg a rizsszemek áttetszőek
nem lesznek.
Közben a levest egy lábasban melegedni teszem.
Ekkor rádobom a vajat, a (forró) levest három részletben
hozzáöntöm és közepes lángon, fedő alatt, át-átkeverve
készre főzöm; a végén borsozom.
A kezdet...
...és a vége előtt, nem sokkal-szépen felveszi az összes
folyadékot.
A végén, a folyadékot leöntve a kukoricáról, azt a rizshez
keverem.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A VADRIZSRŐL
...ami sem nem vad, sem nem rizs :)...
A kanadai, vagy indián rizsnek is hívott növénnyel érdemes közelebbről
is megismerkedni, hiszen magas rosttartalma révén kiválóan salaktalanítja
a szervezetet, segíti a fogyást.
Az Észak-Amerikában és Ázsiában őshonos növényt előnyös
tápanyag-összetételéből adódóan ma már a világ számos pontján termesztik.
Nem pusztán teljes értékű fehérjeforrás, de kiváló B-vitamin-, riboflavin-
és niacinforrás is.
Élelmirost-tartalma a barna rizshez hasonlóan magas (12 % ),
hiszen nem hántolják le róla a külső héjat.
A növény oldható- és oldhatatlanrost-tartalma elősegíti a bélrendszerben
felgyülemlett salakanyagok távozását, melyek a rostszegény táplálkozás
következtében lassítják az emésztést, hízáshoz vezetnek.
Ráadásul a salakanyagokból a lassabb emésztési folyamat hatására olyan
méreganyagok szívódhatnak vissza a szervezetbe, amelyek hosszabb távon
egészségügyi problémákat is okozhatnak.
Érdemes még megemlíteni a vadrizs extrém magas káliumtartalmát:
egy adag vadrizs több mint 160 milligrammot tartalmaz a vízhajtó hatású vegyületből.
Ez az ásványi anyag a nátriummal együtt szabályozza a szervezet vízháztartását.
Amennyiben túlzásba viszed a félkész, tartósított élelmiszerek fogyasztását,
a szükségesnél jóval több sót viszel be a szervezetedbe.
Ennek eredményeképpen a test vizet tart vissza, ami kellő mennyiségű
káliumbevitel nélkül a hasi tájékon szaporodik fel.
A vadrizs magas káliumtartalma segít helyrebillenteni a szervezet vízháztartását.
A barna rizshez hasonlóan a vadrizs esetén is hosszabb a főzési idővel kell számolnod.
A rizsszemeket borító fekete maghéj főzés közben felpattoghat, de nem lesz ragacsos,
mint a fehér rizs, állaga pergő marad.

A vadrizzsel kiválthatod a fehér vagy a barna rizst, íze nem tolakodó, inkább semleges.
Remekül illik tejszínes ételekhez, gombához, zöldfűszerekhez, gyümölcsökhöz is,
de ha bátrabb vagy, akár pudingba vagy levesbetétnek is használhatod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése