-0,5 kg speciális rizskeverék (fehér-, barna- és vadrizsből)
-1,5 liter teljesen kész húsleves (vagy levesalap, víz+ételízesítő...)
-0,5 dl olívaolaj
-10 dkg vaj
-darált bors
-2 közepes fej vöröshagyma
-2 doboz kukorica konzerv (2x340 g)
Kevés olajon dinsztelni kezdem az apróra összevágott
vöröshagymát és szinte azonnal rá is öntöm a rizskeveréket
-az egészet addig kevergetem, amíg a rizsszemek áttetszőek
nem lesznek.
Közben a levest egy lábasban melegedni teszem.
Ekkor rádobom a vajat, a (forró) levest három részletben
hozzáöntöm és közepes lángon, fedő alatt, át-átkeverve
készre főzöm; a végén borsozom.
A kezdet...
...és a vége előtt, nem sokkal-szépen felveszi az összes
folyadékot.
A végén, a folyadékot leöntve a kukoricáról, azt a rizshez
keverem.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A VADRIZSRŐL
...ami sem nem vad, sem nem rizs :)...
...ami sem nem vad, sem nem rizs :)...
A kanadai, vagy indián rizsnek is hívott növénnyel érdemes
közelebbről
is megismerkedni, hiszen magas rosttartalma révén kiválóan
salaktalanítja
a szervezetet, segíti a fogyást.
Az Észak-Amerikában és Ázsiában őshonos növényt előnyös
tápanyag-összetételéből adódóan ma már a világ számos pontján
termesztik.
Nem pusztán teljes értékű fehérjeforrás, de kiváló
B-vitamin-, riboflavin-
és niacinforrás is.
Élelmirost-tartalma a barna
rizshez hasonlóan magas (12 % ),
hiszen nem hántolják le róla a külső
héjat.
A növény oldható- és oldhatatlanrost-tartalma elősegíti a bélrendszerben
felgyülemlett salakanyagok távozását, melyek a rostszegény táplálkozás
következtében lassítják az emésztést, hízáshoz vezetnek.
Ráadásul a
salakanyagokból a lassabb emésztési folyamat hatására olyan
méreganyagok
szívódhatnak vissza a szervezetbe, amelyek hosszabb távon
egészségügyi
problémákat is okozhatnak.
Érdemes még megemlíteni a vadrizs extrém magas káliumtartalmát:
egy adag
vadrizs több mint 160 milligrammot tartalmaz a vízhajtó hatású
vegyületből.
Ez az ásványi anyag a nátriummal együtt szabályozza a
szervezet vízháztartását.
Amennyiben túlzásba viszed a félkész,
tartósított élelmiszerek fogyasztását,
a szükségesnél jóval több sót viszel be a szervezetedbe.
Ennek eredményeképpen a
test vizet tart vissza, ami kellő mennyiségű
káliumbevitel nélkül a
hasi tájékon szaporodik fel.
A vadrizs magas káliumtartalma segít
helyrebillenteni a szervezet vízháztartását.
A barna rizshez hasonlóan a vadrizs esetén is hosszabb a főzési idővel
kell számolnod.
A rizsszemeket borító fekete maghéj főzés közben
felpattoghat, de nem lesz ragacsos,
mint a fehér rizs, állaga pergő
marad.
A vadrizzsel kiválthatod a fehér vagy a barna rizst, íze nem tolakodó, inkább semleges.
Remekül illik tejszínes ételekhez, gombához, zöldfűszerekhez, gyümölcsökhöz is,
de ha bátrabb vagy, akár pudingba vagy levesbetétnek is használhatod.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése