2018. január 21., vasárnap

Angol puncs

Az öt elemből felépülő ital a brit gyarmatokon is gyorsan
meghonosodott, olyannyira,
hogy feljegyzések bizonyítják, mely szerint az amerikai alapító atyák
a Függetlenségi Nyilatkozat aláírása után punccsal ünnepeltek.
Angliában az alkoholos puncs szárnyalásának Viktória királynő
szigora vetett véget, az ő intézkedéseinek köszönhetően ma már
inkább a gyerekzsúrokhoz köthető az angol puncs és nem a felnőttek
kedvelt italaként emlegetjük.
Hozzávalók:
-1 üveg (7 dl) fehér-,  vörös-, vagy rozé bor
-7 dl fehér rum (vörösbornál lehet sötét is, de ez most rozéból készült)
-1,1 liter víz
-1,12 kg cukor
-4 db narancs
-4 db citrom
A vízből, a cukorból, valamint  a citromok és narancsok
héjából szirupot főzök -sacc. a harmadára forralom be.
Innen alakulhat kétféleképpen is a
történet, attól függően, hogy maradjon -e
benne alkohol, vagy sem.
Az elkészült sziruphoz öntöm a bort és a
rumot, aztán vagy forralom jó néhány percig,
vagy csak elkeverem, melegítem...és igen ütős italunk lesz. :)
Ami végeredményben még jól is jöhet, ha
pl. olyan hó lesz, mint amilyen tavaly is volt
-hólapátoláshoz (a lelkiismeretes, rendkívül sokáig tartó
és folyamatos ismétlést követelő lapátoláshoz)
ugyanis pont ilyen kell! :)))
Ui.: ihatjuk forrón, de akár hidegen is-mindkét módon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése