2018. január 7., vasárnap

Tepsiben sült édesburgonya

Hozzávalók:
-fejenként 1 db édesburgonya
-olívaolaj
-só
-frissen darált bors
-fokhagyma granulátum (most, de dobhatunk mellé fokhagyma cikkeket is)

Az édesburgonyát megpucolni nem szoktam
(sokszor a rendeset sem), csak nagyon
alaposan megsúrolom folyó víz alatt,
szeletelem, sózom, borsozom, meghintem
egy kevés fokhagymaporral, olajat öntök rá
és átforgatom, hogy mindenhol fedje a
finom fűszeres olaj.
Előmelegített sütő, 180 fok, légkeverés,
kb. 30 perc sütés...egyszer átkeverem közben.
Ennyi! :)
És nem csak úgy, bele a nagyvilágba készült,
hanem finom,
TEPSIBEN SÜLT, ROZMARINGOS CSÖLÖK
mellé!. ;)
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
 "Az édesburgonya, vagy batáta a szulákfélék családjába
és a hajnalka nemzetségbe tartozó növény,
melyet főként gyökérgumójáért termesztenek,
de fiatal levelei is fogyaszthatóak.
Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának,
csak a gumói alakja hasonlít rá.
Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék,
magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma,
gazdag olyan ásványi anyagokban mint a kálium,
a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma 
és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják.
A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér,
narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is.
Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is.
Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető,
de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle."

https://4.bp.blogspot.com/-A4l1eRkzIuM/WhWiMrKqx0I/AAAAAAAAsBE/O7K36FwcLEA2QmqniPbnfVY02g81TWQXwCLcBGAs/s320/edesburgonya.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése