2018. január 7., vasárnap

Tepsiben sült, rozmaringos sertéscsülök

...keresztben szeletelve
Nem volt feltett szándékom, hogy ilyet süssek,
ugyanis kocsonyahúsért indultam -lett kocsonya is-,
de ott voltak ezek is, a többi hús között, hát
hagytam volna ott őket? Hármunknak ugyanis ez a két
szelet csülök tökéletesen elegendő! :)
Csak így, egyszerűen, ahogyan a sütőből kikerült... :)
Hozzávalók:
-2 közepes darab, keresztben szeletelt sertéscsülök
-3-4 db vöröshagyma
-1-2 db lilahagyma
-1 komplett fej fokhagyma
-friss rozmaring ágak
-só
-frissen darált fekete bors
-olívaolaj
-1 pohár zöldség-, vagy húsalaplé (de a víz is jó)

A sütőt előmelegítem 180 fokra, légkeveréssel
(vagy 200 fokra, ha nincs légkeverés).
A csülköket lemosom, leszárítom, majd mindkét
oldalukon sózom, borsozom.
Nem sokkal nagyobb tepsibe pakolom, mint
amekkorába elférnek, mert sütés közben össze
fognak sülni valamennyire.
Köré vörös- és lilahagyma kerül, nagyobb
cikkekre vágva és fokhagyma, gerezdekre szedve,
de héjastól (ez krémesre, édesre fog így sülni),
valamint egy-egy ágacska friss rozmaring,
a tetejére olívaolaj, alá pedig a folyadék.
A tepsit alufóliával lefedem (ugyanis ennek a fajta
húsnak azért nem árt, ha teljesen megpuhul,
mielőtt megpirítanám) és a sütőbe teszem 2,5 órára.
Ezután a fóliát leszedve visszakerül még egy fél
órára, pirulni.
Mellé szív saláta (cukros, ecetes, sós, citromleves
lében...hogyan máshogyan :),
és/vagy (attól függően, hogy ki, mit szeret :)
MARINÁLT ZÖLDSÉGSALÁTA
 és
TEPSIBEN SÜLT ÉDESBURGONYA
kerül tálalásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése