Már csak azért is érdekesek nálam a sós sütemények,
mert pl. karácsonykor nem igazán jut eszembe sósat sütni
(passz, hogy miért), annál inkább szilveszterre,
vagy valamilyen sátras családira. :)
vagy valamilyen sátras családira. :)
Parmezán mindig található a hűtőszekrényben,
ki tudja, mikor kellhet hirtelen + még szereti is mindenki,
úgyhogy szokott lenni itthon.
Mint a tejszín, az is alapmű, szinte bármihez hozzákeverve,
mennyországszerű dolog alakulhat belőle.
A többi hozzávaló meg simán csak van itthon, úgyhogy
egy pont nekem való, pár perces történet alakult most is.
Hozzávalók:-15 dkg kenyérliszthez
-15 dkg frissen lereszelt parmezán
-tengeri só
-frissen darált fekete bors
-1 lapos ek fokhagyma granulátum
-kb. 2 evőkanálnyi vaj (rendes :)
-kb. 1,5 dl tejszín...amennyitől szépen összeáll a tészta (az is rendes, 30 %-os :)
-1 tojás (a sárgája a tésztába, a fehérje -felverve- a tésztára)
+a díszítéshez szezámmag, egész szemes mák, nagy darabos só, darált színes bors, fokhagyma granulátum, vagy nigella (feketekömény)...stb.
Kezdem a liszttel és a vajjal, amiket addig keverek,
amíg a liszt teljesen fel nem veszi a vajat,
ekkor hozzákerül a tojás sárgája, a tejszín és a fűszerek
ekkor hozzákerül a tojás sárgája, a tejszín és a fűszerek
Ha szépen összeállt a tészta, fóliába csomagolom
és kb. fél órára hűtőbe teszem.
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
Lisztezett nyújtólapon vékonyra sikálom, derelyevágóval
formára vágom, lekenem a felvert tojásfehérjével
Sütőlapokra pakolgatom, majd 7-8 perc alatt (légkeveréssel)
Azt viszont tudni kell, hogy ennyi
mennyiségből az egész nem fog addig
kitartani, mint amennyi idő az
elkészítése volt, szóval jelentősebb
embermennyiséggel megáldott
rendezvényre ne ennyivel induljunk
neki! :)))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése