Hogy ez a lélekmelegítő itóka honnan is ered?
Mint ahogy azt már anno (kétszer is :) megénekeltem,
a 17. század elején, amikor a tengerrel rendelkező
az alapja és nem rum, hanem igen kiváló házi pálinka
adja az aromáját...Apósom jóvoltából
-tehát, szinte mindenben más. :)))
És hogy mikorra is való?
Természetesen bármikorra, amikor lazítanánk, amikor
a kinti hólapátolás után felmelegednénk, vagy amikor egy
jó nagy téli-havas-átfagyott séta után vagyunk. ;)))
Mint ahogy azt már anno (kétszer is :) megénekeltem,
a 17. század elején, amikor a tengerrel rendelkező
európai országok
hajósai dagadó vitorlákkal járták az óceánokat,
angol tengerészek, egy
különös, általuk nem ismert
itallal találkoztak Indiában.
A helybélieket
az ital nevéről kérdezve, s azt saját
angol nyelvük szerint írva
punchnak nevezték.
A név valójában a hindu pancha, illetve a szanszkrit
pantcha
szó volt, mely mindkét nyelven ötöt jelent,
az ital öt
összetevőből: arrakból, konyakból, vízből, cukorból
és narancsléből állt.
(Az arrak rumhoz hasonló, erős szeszes ital, színtelen,
vagy enyhén
sárgás színű, attól függően, hogy rizsből,
pálmaléből, vagy kókusztejből
erjesztik,
alkoholtartalma 50-65 %).
Ez a mostani recept annyiban más hogy nem vörösboraz alapja és nem rum, hanem igen kiváló házi pálinka
adja az aromáját...Apósom jóvoltából
-tehát, szinte mindenben más. :)))
És hogy mikorra is való?
Természetesen bármikorra, amikor lazítanánk, amikor
a kinti hólapátolás után felmelegednénk, vagy amikor egy
jó nagy téli-havas-átfagyott séta után vagyunk. ;)))
Hozzávalók poharanként:
-1,5 dl almaléhez
-2 ek almapálinka (rendes, igazi, házi :)
-fél citromkarika
-egy kis darab egész fahéj (amivel akár kavargathatjuk is az itókánkat)
-1 egész csillagánizs
-1 adag (kávéskanál) fekete tea
-kb. 1 dl forró víz (nagy hidegben egy nagyobb bögrében kényelmesen elférjen ;)
A vizet felforralom és leöntöm vele a fekete teát
-pár perc ázás elég neki.
A teafüvet leszűrve lábasba kerül az almalével
együtt, melegíteni kezdem, hozzáadom a fűszereket
és az ízesítőket, majd itt is attól függően, hogy
mennyire szeretnénk magasra az alkoholfokát,
vagy a legvégén öntöm hozzá és le is veszem a tűzről
(áramról :), vagy ezzel is főzögetem egy csöppet. :)
(áramról :), vagy ezzel is főzögetem egy csöppet. :)
Dehát most tél van, meg hó, meg hólapátolás,
meg egy egy csomó kinti elfoglaltság, úgyhogy
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése