2018. január 20., szombat

Almapuncs

Hogy ez a lélekmelegítő itóka honnan is ered?
Mint ahogy azt már anno (kétszer is :) megénekeltem,
a 17. század elején, amikor a tengerrel rendelkező
európai országok hajósai dagadó vitorlákkal járták az óceánokat,

angol tengerészek, egy különös, általuk nem ismert

itallal találkoztak Indiában.

A helybélieket az ital nevéről kérdezve, s azt saját

angol nyelvük szerint írva punchnak nevezték.

A név valójában a hindu pancha, illetve a szanszkrit pantcha 

szó volt, mely mindkét nyelven ötöt jelent,

az ital öt összetevőből: arrakból, konyakból, vízből, cukorból

és narancsléből állt.

(Az arrak rumhoz hasonló, erős szeszes ital, színtelen,

vagy enyhén sárgás színű, attól függően, hogy rizsből,

pálmaléből, vagy kókusztejből erjesztik,

alkoholtartalma 50-65 %).
 Ez a mostani recept annyiban más hogy nem vörösbor
az alapja és nem rum, hanem igen kiváló házi pálinka
adja az aromáját...Apósom jóvoltából
-tehát, szinte mindenben más. :)))
És hogy mikorra is való?
Természetesen bármikorra, amikor lazítanánk, amikor
a kinti hólapátolás után felmelegednénk, vagy amikor egy
jó nagy téli-havas-átfagyott séta után vagyunk. ;)))
Hozzávalók poharanként:
-1,5 dl almaléhez
-2 ek almapálinka (rendes, igazi, házi :)
-fél citromkarika
-egy kis darab egész fahéj (amivel akár kavargathatjuk is az itókánkat)
-1 egész csillagánizs
-1 adag (kávéskanál) fekete tea
-kb. 1 dl forró víz (nagy hidegben egy nagyobb bögrében kényelmesen elférjen ;)

A vizet felforralom és leöntöm vele a fekete teát
-pár perc ázás elég neki.
A teafüvet leszűrve lábasba kerül az almalével
együtt, melegíteni kezdem, hozzáadom a fűszereket
és az ízesítőket, majd itt is attól függően, hogy
mennyire szeretnénk magasra az alkoholfokát,
vagy a legvégén öntöm hozzá és le is veszem a tűzről
(áramról :), vagy ezzel is főzögetem egy csöppet. :)
Dehát most tél van, meg hó, meg hólapátolás,
meg egy egy csomó kinti elfoglaltság, úgyhogy
marad az alkohol, nincs mese! :)))
 Ha gyereknek is adnánk belőle (mert pl.szó éri
a ház elejét, hogy bezzeg csak az öregek élvezhetik
ezeket az itókákat),
akkor simán hagyjuk ki belőle a pálinkát! :D
És még van puncs recept
a tarsolyomban! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése