2013. november 16., szombat

Aioli mártás


A klasszikus
változathoz csak és kizárólag olívaolaj, fokhagyma, só és citromlé szükséges.
Na és persze egy kis idő és türelem (pont, mint a házi majonéz készítésnél :).
Hozzávalók:
-10 gerezd fokhagyma
-3 dl olívaolaj
-1 tk nagy szemű tengeri só
-pár csepp citromlé, ízlés szerint

A modern
változat ellenben elég rendesen fel van turbózva a klasszikushoz képest, 
ugyanis ennek az alapját már majonéz alkotja 
és nagy titkot nem árulok el azzal, hogy nem bolti majonézről van szó!
Az aioli a marseille-i konyha fokhagymás majonéze; 
Provanszál nyelven ai = fokhagyma és oli = olaj szóból tevődik össze.
Hozzávalók:
-10 gerezd fokhagymához
-fél citrom, vagy lime leve
-3 dl olívaolaj (jó minőségű, de nem feltétlenül kell extra szűz)
-1 tk nagy szemű tengeri só
-1 adag majonéz 
A kész aioli mártást -ha nem használjuk fel azonnal- 
hűtőszekrényben tároljuk!!!
Ha a nyers fokhagymát kettévágjuk és kiszedjük a közepéből 
a zöld színű csírát, könnyebben lesz emészthető!
És hogy mikhez is jó ez az öntet?
Például halakhoz, párolt zöldségekhez, grillezett ételekhez,
tapas-hoz mártogatósnak, salátákhoz.
És még egy ötlet: 
ha a majonézes aioli mártáshoz hozzákeverünk 
4-5 szardellafilét, máris megkapjuk a 
cézársaláta öntetét!  
:) :) :)
A házi majonézről...
Hozzávalók:
-2 tojás sárgájához-ami friss legyen!,
-5 dl olaj......




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése