2013. november 24., vasárnap

Császármorzsa...

smarni, grízsmarni, Kaiserschmarrn, cicvara, csicsvara.
A császármorzsa egy osztrák eredetű, zsírban sült tésztadesszert. 
A bécsi konyha legismertebb édessége, mely a volt 
Osztrák–Magyar Monarchia országaiban a mai napig népszerű étel.
A császármorzsa eredetére két köznépi legendát ismerünk, 
az egyik szerint Erzsébet magyar királyné, 
azaz Sisi hercegnő udvari szakácsa készítette először 
a császári pár számára, a másik szerint 
maga Ferenc József találmánya. 
Eredeti nevét valóban a császár után kapta, mely 
szó szerinti fordításban császármorzsát jelent.

Alapvetően palacsintatésztából, zsíron történő pirítással készül, 
Ausztriában liszttel, hazánkban általában búzadarával készül. 
Porcukorral meghintve, lekvárral fogyasztják.
Hozzávalók:
(desszertnek 3 bőséges adag lesz)
-25 dkg sütemény liszthez
-0,5 l tej
-10 dkg kristálycukor
-5 dkg vaj (igazi)-a sütéshez
-4 egész tojás
-csipet só
-mazsola-opcionális; ugyanis ebben az esetben én alkotom azt az 1/3-ot,
aki nem szereti az ételben a mazsolát; sajnálom, így lesz kisebbség a 2/3-ból  :)))
-2 ek vanília aroma -szintén opcionális, de nagyon finom lesz tőle!
Az egész tojásokat a cukorral és csipet sóval fehéredésig,
habosra keverem, ezután beleöntöm a tejet, majd a lisztet.
3 részletben, nagyobb méretű palacsintasütőben készítem, 
innen biztos, hogy nem fog kilógni. :)
Vajat olvasztok fel a serpenyőben és közepes tűznél aranybarnára sütöm a tésztát,
amit közben két fakanál segítségével kicsit megtépkedek
(amikor az alsó fele már összeállt, mint a palacsintánál)
-alaposan süljön meg mindenhol, sőt, ha egy kicsit meg is kapódik
attól csak még finomabb lesz a végeredmény!
Tálalásnál porcukorral megszórom és ismét nem leszek autentikus, 
de most kékszőlő dzsemmel kínálom.


4 megjegyzés:

  1. Ó, tökéletes lesz kékszőlő dzsemmel is, köszönöm! :))) Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  2. Imádom, talán finomabb is, mint a palacsinta és mindenképpen gyorsabb. Nekem is jó lesz kékszőlő dzsemmel:)

    VálaszTörlés