2013. november 16., szombat

Dulce de leche (Karamellkrém)



Hogy kis hazánkban (vagy inkább csak a környékünkön???
miért nem lehet konzerv-dobozos sűrített tejet kapni, 
nem tudom, pedig igen régen hazánkba költözött már 
többek  között a nagy piros-kék üzletlánc is és hát náluk
(a Honukban) van ilyen a polcokon?!
Ugyanis évekkel ezelőtt már Nigella anyánk is készített ilyet
-csak mivel Ő közelebb lévén a nagy Angol szívcsakrához,
(hogy idézzem méltán híres Bloggertársném szavait :)))
természetesen konzerv-dobozos formában és azt vízfürdőben készítette.
Nem baj, addig kutattam (ismét:), míg találtam leírást is.
És nem is nevezném receptnek, ugyanis csak maga a sűrített tej kell hozzá.
Amíg a sütő 200 fokra melegszik:
a 3 tubus sűrített tejet jénai, vagy kerámia tálba nyomom,
-azt pedig egy nagyobb tepsibe teszem-,
vizet forralok, azt a tepsibe öntöm úgy, hogy több,
mint a feléig érjen a tálnak.
Az egészet letakarom tripla réteg alufóliával,
majd a sütőbe téve félóránként átkeverem;
(ha a vizet pótolni kell a tepsiben, utána öntök!)
2,5 óra kell neki, majd hűlni hagyom és 
üvegbe kanalazom a csodás krémet.

(Sűrűsödni fog, nincs aggódás! :)
És hogy megint csak nem tudtam nyugodtan 
ülni azon a bizonyos felemen, nem számít, 
tökéletes lett a végeredmény
-sűrű állag, halvány barna szín, elképesztő illat
és az íze...mmmmm!
A következő adag gázon fog készülni, vízfürdő fölött
-próba, cseresznye! :)))
Dulce de leche-kipipálva! :D

4 megjegyzés:

  1. Köszi, köszi! :) Ezek szerint nemcsak én nem találok konzerv dobozos sűrített tejet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát van még egy pár "fekete lyuk" kis hazánkban! :)))

      Törlés
  2. Én a Lidl-ben vettem konzerv tejet és ott van karamellás is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözöllek az oldalamon Erzsike! :)
      Csak most lehet kapni (valamilyen náció kapcsán),
      vagy általában van? Egyébként köszönöm szépen! :)

      Törlés