2013. november 3., vasárnap

Tótsütemény

Mert hát ez is úgy kezdődött, hogy volt még másfél órám este,
amíg a Királylányért kellett mennem (házibuli :)
és ahelyett, hogy az egész napos útonlevésem után
végre egy csöppet vízszintbe kalibráltam volna magam,
megint csak bámultam a Nagy Szent Világhálót
...de nem hiába, mert Hankka ismét valami
egészen csodásat sütött,
nekem pedig elszorult a szívem, hogy dolgozó emberként
asszonyként, milyen diszkriminatív vagyok a
család 2/3-val szemben, ugyanis egy ideje azt kénytelenek enni,
amit eléjük teszek
-mármint hogy nincs nagyon választás, meg apelláta, meg ilyenek!
Minden maradék erőmet összegyűjtve kivánszorogtam
a spájzig, összeszedtem a hozzávalókat és úgy döntöttem,
hogyha elalszok is közben, akkor is lesz rendes sütemény
az én családomnak is!
(Egyébként is felkelek majd a konyhai időzítő órára...20 perc is valami! :)))
 
Hozzávalók:
-25 dkg vajat (igazit!)
-25 dkg kristálycukorral fehéredésig kevertem/kavartam
-1/2 citrom levét  és
-2 ek vanília aromát hozzáadtam
-20 dkg sima lisztet és
-1 csomag sütőport beleszitáltam
-20 dkg félig darált diót hozzákevertem (csak mert mi így jobban szeretjük a diósokat), majd
-6 tojás fehérjét habbá verve, óvatosan beleforgattam. (Eddig tiszta Update!:)))
Közben a sütőt előmelegítettem 180 fokra.
Egy 25x35 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleltem, 
beleöntöttem és elsimítottam a masszát benne, 
majd légkeveréssel 20 percig sütöttem.
A massza (nekem-a sima piskótatésztához képest) nagyon furcsa, 
sűrű, majdhogynem ragadós volt, 
sütés után  viszont annyira puha, kellemes lett a tészta, 
hogy úgy hiszem, megtartom a receptet!
Amíg a tészta sült, kikevertem
-6 tojás sárgáját
-30 dkg porcukorral (kézzel, alaposan) és ezt a megsült piskóta tetejére maszatoltam-azonnal, még melegében (így kell, de nem lett olyan szép a végeredményem, mint Hankkának!
Nem is akarnám Vele felvenni a versenyt díszítés-ügyileg! :)))))
Viszont a végeredmény kárpótol minden elpepecselt
percért, fantasztikus íze van!!!

Hagytam állni, amíg teljesen kihűlt az egész, utána szeleteltem!


6 megjegyzés:

  1. Te egy hős vagy, bár szerintem egyébként is mindig nagyon finom ételeket, sütiket készítesz, sokszor "irigylem" is kis családodat! :) Képzeld, időközben anyukám régi füzetében - más néven - felfedeztem ezt a süteményt, ott a tésztába kerül még egy tojás, és a fele tészta kakaós. :) A diót újabban késes aprítóval aprítom, így maradnak benne kisebb-nagyobb darabok, a sütiben így sokkal intenzívebb az íze. És igenis nagyon szép lett a sütid, a tészta és a máz is tökéletes! :) Örülök, hogy megihlettelek és hogy ízlett nektek is! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont másik név után kutattam én is, valami másra emlékszem-mi az???
      Okoztál nekem egy jó napot-ismételten! :)))

      Törlés
    2. Ebben az említett régi füzetben csak egyszerűen tojásos süti néven találtam meg, nem tudom, van-e "elegánsabb" elnevezése! :) További szép napot Nektek! :)

      Törlés
  2. De gyors vagy, csak nemrég láttam Hankkánál:) Nagyon szép lett a tiéd is, nekem tetszik a tótsütemény név, a nagyszüleimre emlékeztet:) Ezt csinálom én is mindig, ha lenne kis időm pihenni, mindig a konyhában kötök ki, nehogy nélkülözzön a család:) Szép vasárnapot, sajnos itt ömlik az eső, de sütöttem browniet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is szakad az eső-szép egy vasárnap-, még az orromat se volt ma kedvem kidugni; de legalább felruháztam végre egy pár "vázlatomat" szöveggel! :)))
      Szép napokat! :)

      Törlés