2013. november 19., kedd

Burgonya gratin

...alias francia rakott krumpli, vagy
csőben sült burgonya
-a fokhagymás tejszínben megsült csoda.
 A burgonya gratin elvileg köretnek számít, de nagyon kiváló tud lenni 
ilyen hűvös, semmilyen estéken, mint amilyenek mostanában már vannak
(ráadásul pont jó, hogy kettesben voltunk a Királylánnyal, 
mert hát ebben nincs hús! :)))
Hozzávalók:
-1 kg krumplihoz
-5 dl tejszín (NEM főző)
-2 gerezd fokhagyma
-reszelt szerecsendió-elég rendes mennyiség
-jó sok frissen darált bors
-4+2 tk átszitált ételízesítő
A megtisztított krumplit felszeletelem.
Akkora tepsit keressünk, amiben kényelmesen el fog férni minden, 
csak mert közben ki nem fogunk tudni belőle szedni 
és nem szerencsés, ha a tejszín sütés közben kibugyog.
Az egyik fokhagymával alaposan bedörzsölöm a tepsit
(fokhagymanyomóval belenyomom, így egyszerűbb);
a tejszínbe pár mozdulattal belekeverem a fűszereket
és a másik átnyomott fokhagymát;
a krumplit 4 tk ételízesítővel megszórom, átforgatom, hogy 
mindenhol érje, elrendezem a tepsiben, hogy szépen fedjék egymást
és ráöntöm a fűszeres tejszínt.
Előmelegített, 180 fokos sütőbe teszem -lefedve- 1 órára.
Én ebbe sajtot nem teszek (de lehet!), szerintem így is tökéletes,
viszont még egy szentségtörést el szoktam követni
...ehhez is savanyúságot eszek! :)))

2 megjegyzés:

  1. Imádom:) Már amikor ehetek krumplit:) Ehhez csak egy jó kis savanyúság kell, semmi hús! Nálunk a fiúk kérték nemrég, hogy legyen több húsmentes nap, azt hittem rosszul hallok, mi történhetett velük:)

    VálaszTörlés
  2. Ó, fincsi-fincsi, engem sem zavarna, hogy nincs benne husi! :)

    VálaszTörlés