A bimbós kel vagy kelbimbó a vadkáposzta egy termesztett változata.
A 19. században Belgiumban nemesítették ki,
emiatt angolul például „brüsszeli káposztának” is nevezik.
A káposztafélék családjába tartozó kétéves növény,
közvetlen rokona a fejes káposztának.
Első évben hozza a főszáron a fogyasztásra alkalmas hajtásokat (bimbókat),
második évben a becőtermést.
Tartalmaz A-, B1-, B2- és C-vitamint, karotint,
szénhidrátot,
fehérjét, szárazanyagot (ennél több csak a
leveles kelé),
rostot, ásványi sókat, íz- és
zamatanyagokat.
Bimbói sokféleképp elkészíthetők.
C-vitamin
tartalmát mélyhűtve és főzve is jórészt megőrzi.
Az első
fagyos napok után szedett kelbimbó édesebb
és káposztaíze sem annyira
erős.
Hozzávalók:-1 kg kelbimbóhoz
-1 tk őrölt kömény
-1 ek szárított majoránna
-20 dkg trappista sajt
-20 dkg kolozsvári szalonna, vagy füstölt szalonna
-3 dl tejföl
-1 fej vöröshagyma
-só
-darált bors
-ételízesítő
-fehér zsemlemorzsa
-mangalicazsír
A kelbimbókat megpucolom, alaposan megmosom,
majd bő, sós vízben félpuhára főzöm.
1 ek zsíron megpirítom az apróra vágott hagymát
a
kockára vágott szalonnával,
belekeverem a fűszereket és leveszem a
tűzről.
Egy jénai tálat kizsírozok, beszórom zsemlemorzsával;
a fűszeres kelbimbókat összekeverem a hagymás szalonnával,
a jénaiba öntöm az egészet.
A sajtot lereszelem, összekeverem a tejföllel,
pici ételízesítővel, borssal és a kelbimbó tetejére simítom.
A tetejét megszórom zsemlemorzsával és előmelegített sütőben,
légkeveréssel, 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütöm.
A kelbimbót a családom valamiért nem díjazza, így aztán már nem is nagyon próbálkozom vele. Pedig tetszik ez a rakott változat is, nekem nagyon bejön! :)
VálaszTörlés