2014. január 29., szerda

Francia hagymaleves

Tehát, miután pont arról nyilatkoztam,
hogy magyar konyhát "viszek"
és maradnék is ezen a vonalon
(nagy százalékban :),
elkészült ez a leves
-muszáj volt kipróbálnom,
régen szemezek különféle étlapokon vele
és tudnom kellett, hogy lemondjak -e más,
tartalmasabb levesekről érte!?
Hozzávalók:
-4 nagy fej vöröshagyma
-1 fej lila hagyma
-2 fej sonkahagyma-a lényeg (szerintem), hogy többféle legyen benne,
  így finomabb lesz
-1 ek olaj
-5 dkg vaj (igazi:)
-1 kk szárított kakukkfű (ha nincs friss :)
-1 liter (csirke)húsleves
-só, darált bors
-bagett, vagy gyökérkenyér szeletekből pirítós
-20 dkg Gruyere sajt (de nehogy kardnak dőljünk, ha nem sikerül pont ilyet venni,
  teljesen jó hozzá a Cheddar, vagy a Ementáli is! :)))
A hagymákat megtisztítom, félbe, majd vékonyra szeletelem.
Az olajon a vajat egy nagyobb fazékban megolvasztom
(így nem ég le a vaj), beledobom a hagymát
és lefedve, sóval, borssal, kakukkfűvel puhára párolom.
Kavargassuk, mert leéghet!
Ha már elég puha, felöntöm a levessel és készre főzöm.
(Bort pedig csak azért nem teszek bele, mert még mindig
NEM SZERETEM a borral készült ételeket! :)))
Érdemes hőálló kis edénykébe szedni belőle,
amit a grill alá tudunk tenni, mert
pirítóssal és sajttal az igazi
(mondom ezt én, aki a tojáslevest
azért nem ette meg kis korában a menzán,
mert sz...á áztak a kenyérkockák,
amit a tetejére szórtak :)!
Nagyon finom lett, a Gyerek szerint is!
Este következett a ház
(sok mindent elviselő :))) Ura;
nem nagyon jött rá az elején, hogy mit is eszik,
meg azt sem nagyon értette, hogy miért van benne
ennyi hagyma?!
-Hát azért Öreg, mert hagymalevest főztem!
A végeredményt tekintve, a teszt igen jól sikerült!
(Na, de maradjak őszinte, azért egy bográcsban főtt,
füstös, minden hozzávalót bőségesen tartalmazó
csülkös bablevesért nem cserélném el! :)))))

    2 megjegyzés:

    1. Nagyon szeretem, el tudom képzelni, milyen finom lett! :) És most azt is megtudtuk rólad, hogy nem szereted a borral készült ételeket! :)))

      VálaszTörlés