Oldalak

2014. január 24., péntek

Guacamole, avokádókrém

A guacamole azték eredetű, avokádóból készült pikáns étel.
A mexikói konyha mindennapos fogása,
de egész Amerikában és a világ több részén is kedvelik.
Az étel neve az azték náhuatl nyelvjárásból származik.
Az „ahuacamolli” összetett szó az „ahuacatl” (avokádó)
és „molli” (mártás) tagokból alakult ki.
Azt a változatát, mely teljesen krémes,
nincsenek benne gyümölcsdarabok, aguamolének is nevezik.
Mexikóban a pépet mártásként vagy salátának használják,
legtöbbször a panqueque (palacsinta) vagy a tortilla (kukoricalepény)
darabjaival mártogatva fogyasztják.
Egy másik változatban tejjel, tejszínnel, vagy vízzel hígítva húsok
és köretek mellé mártásként tálalják.
Hozzávalók:
-4 db érett avokádóhoz
-1 egész lime-, vagy citrom leve
-1 fej fehér-, lila-, vagy sonka hagyma, nagyon apróra vágva
-só (ha van, füstölt só...mennyország :)
-frissen őrölt bors
-őrölt Cayenne bors, vagy füstölt, csípős paprika
-1 nagyobb gerezd fokhagyma
-1 csokor koriander (opcionális-főleg, ha nem jutunk hozzá frisshez :), vagy
-1 csokor petrezselyem (de ez is csak akkor, ha friss)
Nagy a fennforgás! :)
Az avokádót ehhez soha nem teszem robotgépbe,
mert sokkal jobban szeretjük, ha inkább darabosabb
a mártogatósunk!
Tehát a héjból kanállal kiszedem a gyümölcs-húst,
(vaj puha, úgyhogy könnyen jön)
krumplinyomóval megtöröm kicsit,
a nagyon apróra vágott hagymát és az átnyomott
fokhagymát rászórom, besózom és várok
egy keveset, míg a só megenyhíti kicsit a hagymákat.
Ráfacsarom a lime levét, borsot darálok rá,
megszórom Cayenne borssal,
alaposan összeforgatom az egészet és
megy egy kicsit pihenni a hűvösre.
Mint fent már írtam, petrezselymet, vagy
koriandert csak akkor teszek bele, ha
sikerül frisshez hozzájutni, ehhez nem szabad
szárított változatokat használni!
 Paradicsomot (esetlegesen és azt is leginkább nyáron)
csak tálalásnál kínálok mellé!
Még egy javaslat, jó tanács, segítség:
ha nem sikerül érett avokádót vennünk, akkor
sem kell kétségbe esni, vegyük meg zölden
és vegyünk mellé rögtön egy banánt is;
ezeket egy papírzacskóba tesszük,
majd 2 nap múlva (a konyhában tartva)
ki is szedhetjük a tökéletesen beérett avokádókat!
Ennyi!
Jól behűtve, pirítóssal fogyasztjuk.




2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, régen nagyon szerettem tortillaval:) Egyedül én eszem meg az avocadót a családban, ma például az volt a reggelim, füstölt pisztrángba tekertem az avocadó szeleteket :) Nekem csak úgy magában is beérik, nem is hallottam még ezt a banános trükköt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A pisztráng nekünk is nagyon nagy kedvencünk;
      van tőlünk nem messze egy pisztrángos, ott nagyon sok féle
      finomságot lehet enni és venni! :)))
      (Az avokádós f.pisztrángot ki fogom próbálni, nagyon jól hangzik elsőre! )
      A banán csak felgyorsítja a folyamatot!
      És most már nálunk is szakad a hó! :)))

      Törlés