vagy bobajka, guba, gubó-merre felé járunk éppen az országban.
A mákos guba eredetileg karácsonyi szerencsehozó édesség volt:
úgy tartották, a sok apró mákszem pénzt hoz a házhoz az új évben.
Mi most ezzel nyitjuk az új évet! :)
Mi most ezzel nyitjuk az új évet! :)
Mikor is abban a nagyon híres, Tisza parti Sziget csárdában
mindnyájan már a fülünkig ettük magunkat,
a Pincér Úr kihozott (az étkezést
lezáró szakasz/1. rész)
egy nagy tányéron felszeletelt görögdinnyét.
Hümmentettünk egyet, de mivel dinnye rajongók vagyunk,
négyen
eltüntettük a tányér tartalmát.
Pincér Úr leszedte az asztalt, de
mielőtt szóltunk volna,
jött egy másik, hatalmas tállal a kezében
(az
étkezést lezáró szakasz/2. rész),
amiben mákos bobájka volt-rendes, igazi bobájka, igazi mákkal
(ahogy azt már méltán híres Bloggertársném
is megénekelte
megírta a 42-45-ik oldalig :)
-itt hárman már kiestünk a szórásból,
pedig rajongásig vagyunk a mákos
történetekért, de szerte és szét
voltunk borulva (a látványtól is).
Nem úgy a ház Ura, aki egymaga -az inkább pocsékba,
mint kárba elv alapján-benyomta az egészet!
A Pincér látható mosollyal az arcán megkérdezte,
hogy hozhat -e még valamit?
hogy hozhat -e még valamit?
Fagylaltkelyhet
rendelt még a Drága (az étkezést lezáró szakasz/3. rész)
-itt már a
Pincér sem bírta ki nevetés nélkül. :)))
Mi pedig hazafelé azon röhögtünk,
nehogy a kocsiban
durranjon szét a bélpoklosunk (kutya baja nem lett! :))).
Az étkezést lezáró szakasz 1.és 2. része a Ház ajándéka volt!
Mondjuk van is telt ház Náluk állandóan; ügyesen csinálják, le a kalappal!!!
Elő-ének vége, a lényeg ugyanis a bobájka!
Nálunk régen csak a Nagymamám készítette,
viszont Ő rendületlenül legyártotta mindenki részére a rudacskákat!
Na, jöjjön a szép emlék kivitelezése! :)
Hozzávalók:-1 kg liszthez
-2 egész tojás
-1 csomag élesztő (5 dkg)
-0,5 l tej
-10 dkg vaj (igazi)
-csipet só
-10 dkg cukor
-1 dl langyos tej
-1 ek vaníliás cukor-a felkarikázott bobájkát nyakon önteni vele
a forgatáshoz, 4-6 főre:
-25 dkg darált mák (igazi :)
-25 dkg cukor
-2,5 dl tej-ezeket összeforralom és alaposan beleforgatom a karikákat.
(Hígabb vanília sodóval is tálalhatjuk
-mondjuk én anélkül eszem, csak a mák a lényeg, nem?!)
Mivel ez a mennyiség nekünk sok lenne,
felezni szoktam a tészta mennyiségét!
felezni szoktam a tészta mennyiségét!
(Még így is rendes adag lesz,
sacc 6-8 személynek elegendő, főétel gyanánt!)
sacc 6-8 személynek elegendő, főétel gyanánt!)
A bedagasztott tésztát ujjnyi vastagra kell nyújtani
és érdemes a tepsit -amiben sütni fogjuk- mellé tenni,
mert ez lesz a méret.
mert ez lesz a méret.
Sütőpapír kerül a tepsibe, erre a tészta csíkok;
előmelegített sütőben, légkeveréssel, 180 fokon
8 perc alatt megsütöm őket és egy
konyharuhával kipárnázott tálcán hagyom kihűlni/száradni.
8 perc alatt megsütöm őket és egy
konyharuhával kipárnázott tálcán hagyom kihűlni/száradni.
Felvágni közvetlenül felhasználás előtt szoktuk csak.
Na, ez döfi! :D :D :D
És hogy ne legyen üres járatom még ma sem,
a Királylány közölte, hogy Ő(méltósága)
inkább dióval kérné!
Megy el a hajam, de tényleg! :)))
Na, ez döfi! :D :D :D
És hogy ne legyen üres járatom még ma sem,
a Királylány közölte, hogy Ő(méltósága)
inkább dióval kérné!
Megy el a hajam, de tényleg! :)))
Finomat ettetek, mi sem bízzuk a véletlenre, lencse vagy mák mindig van újévkor! :) A gubarúd külön tetszik, ki fogom próbálni. Egyszer már sütöttem házilag, az a recept nem igazán vált be, de a tied nagyon jónak tűnik. :)
VálaszTörlésKezdetnek két rudat azonnal sütés után megettem
Törlés(úgy, magában)! :)))
Csorog a nyálam, imádom a mákos gubát:) Én guba kiflit szoktam sütni, azt hiszem az is hasonló és kis mennyiséggel nem is érdemes kezdeni, mert mi addig járunk rá, amíg van. Dióval is szoktam egy adagot Aranyembernek, aki a mákot nem eszi meg, hát úgy sem rossz. Először csodálkoztam, hogy 1 deci tej hogyan elég neked, de már újraolvastam és rájöttem, hogy személyenként:) Azon is jót mosolyogtam, hogy igazi vaj:):)
VálaszTörlésMuszáj, mert csak azzal lehet menni valamire,
Törlésmeg hát annak van rendes íze, nem!? :)))