Oldalak

2018. január 10., szerda

Tom Kha Gai

...avagy a citromnádas, kókusztejes Thai leves

És akkor a  Kisöcsinek ismét sikerült olyan ételekkel
meglepnie bennünket (legfőképpen ugye engem :),
hogy a szavam állt el megint csak!
Az egyik ilyen a leves volt -valami teljesen tökéletesen
harmonikus íz került a tányérokba.
Köszönet érte, innen is!
😊
Én meg úgy gondoltam, hogy ezzel a recepttel nyitnám
meg a 2018-as évünket, de a sors ismét közbeszólt
-mert azt, ugye már írtam, hogy nálunk nem lehet
1 helyen bevásárolni...több helyen sem mindig!
😀
Hozzávalók:
-1 liter kókusztejhez
-1 l zöldség alaplé
-3 szál Thai citromnád
-1 üveg Uncle B. Thai kókuszos curry
-3-4 cm gyömbér 
-2-3 gerezd fokhagyma
-só
-frissen darált bors
+jelen esetben -hogy hű legyek az eredetihez- csirkenyársak,
DE legjobban garnélával szeretjük azóta 😌

Kezdem a citromfűvel, amit egy kicsit megkalapálok,
majd az alaplébe főzni teszem (lassú tűzön), 1 órára
(az átnyomott fokhagymával együtt),
hogy teljesen kiadja az aromáját-ez utána ki is
kerülhet a levesből, mert nem ehető.
Ezután öntöm csak fel a kókusztejjel és a kókuszos

curryvel, sózom, borsozom, belereszelem a gyömbért

(az teljesen egyén függő, hogy ki, mennyire szereti pikánsan),
majd készre főzöm.
Mellé most (is) fűszeres csirkenyársak készültek
-hibátlan párosítás ez is!

Fél kg csirkemell filé -szerintem- elég ennyi leveshez.
A húst vékony csíkokra vágtam, feltűztem a nyársakra,
megszórtam fűszerkeverékkel (egyébként bármilyen finom
fűszer jó hozzá), olajjal picit meglocsoltam,
majd készre sütöttem.
Ezzel szórtam be a csirkenyársakat.
Ez lehet egy alap leves, de belefőzhetünk
Thai zöldségeket, rákot, homárt, kagylót,
rizstésztát, gombát
...határ a csillagos ég.
😍

4 megjegyzés: