Oldalak

2013. november 24., vasárnap

Csípős, sós sütőtök

Írtam már a tökmag "házasításáról" a chilivel, fahéjjal
és az olívaolajjal;
amit viszont a tél közeledtével egyre többször
el szoktam követni az nem más, mint a sütőtök
sós változatának elkészítése -szőröstől, bőröstől! :)))
Mivel ezt is csak a család 2/3-a eszi
(és a ház Ura nem tartozik a 2/3-ba),
a felét simán sütöm -a Királylánynak-, minden cicó nélkül,
a másik felét viszont magamnak,
jó alaposan befűszerezve
-az egyik legjobb őszi-téli nasi!
Nagyon nagy leírás nem szükségeltetik hozzá:
kell egy szép darab sütőtök 
(anélkül azért elég nehéz lenne kivitelezni)
-amit alaposan megsikálok, darabokra vágok,
tepsibe rakom. A sima részeit úgy hagyom,
a magos felét viszont bevagdosom és innen következik 
a finomság létrehozatala:
minden magot benne hagyok!
Ugyanis ettől lesz sokkal másabb a textúrája, 
lényegesen finomabb a végeredmény, mintha
sima sütőtököt ennénk!
(Félreértés ne essék, nem áll szándékomban lealacsonyítani 
a sima sütőtököt, hiszen nagyon nagy kedvencünk úgy is!)
Jelen esetben fokhagymás, chilis olaj kerül rá
(de tökéletes a sima olívaolaj is);
erre jönnek a fűszerek 
(így ugyanis jobban rajtamarad a sültön):
a chilipelyhes só(m),
darált bors és
őrölt fahéj.
Előmelegített sütő, 180 fok, 1 óra.
 Slussz. 
Ennyi pont elég ahhoz, hogy sokkal magasabb 
szintre emeljük az egyszerű sütőtököt.
Nem véletlenül, a népi gyógyászatban is előkelő helyet
vívott ki magának-számos betegségnek
vették már elejét őseink is vele.
És igen, a saját részemet már a tepsiből elkezdem kienni
-a Csemete 10 percenként jön ki egy-egy újabb adagért.
Ha pici furfanggal, apró praktikákkal többen szoktatnák
a gyermekeiket (is) ilyesfajta ételek fogyasztására,
sokkal kevesebb betegség kerülgetné télvíz idején Őket (is)!
:)))


6 megjegyzés:

  1. Én balga meg mindig kiszedtem eddig a magos részt, de legközelebb nem fogom, megkóstolom így! :) Köszi az ötletet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem sokkal finomabb a maggal-mondjuk lehet, hogy nem a gyerekeknek, de ki nem dobnám! :)

      Törlés
  2. Én is szoktam fűszeresen sütni, csak a fotóim valahogy nem olyan "fotogének", hogy megosszam a blogon. Ez a magos megoldás nekem is nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem (csak) a fotó a lényeg, főleg nem úgy, hogy Te azért már jócskán bizonyítottál "bloggerkedés" téren!!! :)))))

      Törlés
  3. De aranyos vagy Zsuzsa, köszi, de vannak olyan bent készült fotóim, amin mégcsak fel sem ismerhető, mit akartam megörökíteni. A Te fotód jó! Ha nekem ezután sem jön össze, majd Tőled veszem kölcsön :) A fényképezőgépemmel a napfényben készültek elfogadhatóak, de a konyhaiak olyan sötétek... :(

    VálaszTörlés