Oldalak

2013. január 13., vasárnap

Farsangi fánk, szalagos fánk

A tészta receptje közzétéve a Szalagos fánk 
bejegyzésemnél is, ami más, az most a szaggatás
módja.
Pont így néztek ki a Nagymamám által kisütött
fánkok is-nagyok voltak, puhák, illatosak és
4-5 darab elfogyasztása után pont úgy feküdtünk el,
mint Saint-Exupéry gyerekkori rajzán az óriáskígyó,
ami egy elefántot emészt éppen! 😀
Ő nem aprózta el holmiféle mütyürke méretű
fánkokkal.
Bocsánat, ami a képemen is szerepel
-azok a kis gombóckák-
na, azok viszont kihagyhatatlanok voltak!
A LYUK! 
Vagyis, ami belőle kisül...ezeken harc ment,
ki tudja az utolsót is kihalászni a vajling aljáról!😌

Hozzávalók:
-0,5 kg sima-, vagy sütemény liszthez
-2 egész tojás
-5 ek porcukor
-50 g vaj-megolvasztva
-25 g élesztő
-2 dl tej-jó langyosan
-olaj-a sütéshez
-porcukor és 

-lekvárok a tálaláshoz  

Az élesztőt 1 ek. porcukorral és kevés tejjel
felfuttatom, a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a
többi hozzávalót + az élesztős tejet és dagasztom 1-es
fokozaton, 10 percig, majd pihen egy fél órát,
5 percig ismét dagasztom és kelesztem még egy fél órát.

Ez az első lényeges tennivaló a tésztával kapcsolatban

-időt hagyni, hogy alaposan megkeljen!
Most sem lett volna ez másképp, ha történetesen
nem egyedül tartózkodom itthon
-tényleg csak egy párat akartam megkóstolni
(csak hogy nem sült -e túl 😀),
de (le)győzött a gombóc-had, mindet megettem!
És mivel a családom 2/3-a -aki részesült volna
gombócékból- nem olvassa a blogomat, nem is
tudja, miből maradt ki!😁
Miután kiszaggatom (nem lisztes deszkán, hanem
olajos nyújtólapon,  8-10 cm-es szaggatóval,
a lyukat pici pohárral), hagyom kelni még egy kicsit;
sütni ezt is közepes hőmérsékleten kell,
de ennek egy kicsivel több időre van szüksége, 
2 perc az egyik oldalon, 1 perc a másikon
és erre nem teszek fedőt.
Az egész tésztát szaggassuk ki, mert a sütés
nagyon gyorsan fog menni!
Ha rakom az olajba, rendesen meghúzgálom a tésztát
-kell neki, mert összébb fog menni az átmérője,
mire kisül.
0,5 kg lisztből 16 darab lett úgy,
hogy lett ugyanennyi gombócka is.
Ezt a fajta fánkot sosem szórjuk meg,
hanem tálkába teszünk porcukrot,
egy másikba szilva-, vagy sárgabaracklekvárt
és tunkoltunk.
Úgy az igazi!😊

3 megjegyzés:

  1. Szia! Hankkánál láttam a neved, és rögtön jöttem is szétnézni, valamint feliratkozni!! Nagyon jók a fotóid, és a receptjeid is!! szívesen látlak nálam is ! :)
    Ami ezt a fánkot illeti, nagyon guszták!! Én is tudnám tunkolni!! :)

    VálaszTörlés
  2. Nálad fogok (nem csak ma) bogarászni :) ITT: http://anemethek.blogspot.hu

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm!! Megtiszteltetésnek érzem!!

    VálaszTörlés