Az első dolog, amit le kell szögezni, hogy a rizottó
nem azonos a
rizses hússal, sem a rizibizivel,
sem a zöldségekkel összekevert főtt
rizzsel !
A rizottó az egy más történet, az egy más
dimenziója a rizsnek;
ezt egytálételként,vagy előételként fogyasztjuk
(max. valami
flancos helyen melléraknak valami
csuda tudja, méregdrága 'kiegészítőt').
A belekerült kiegészítők sora szinte felsorolhatatlan:
gomba, borsó,
petrezselyem, paradicsom, bazsalikom,
metélőhagyma, bacon, máj, csirkehús, kagyló,
póréhagyma,
spenót, sütőtök... jó minőségű olaj és vaj, bor, húsleves,
vagy zöldségleves leve, sajtok,
fűszerek, zöldfűszerek és ami
soha nem maradhat el, a vörös- és a fokhagyma!
Gombás rizottó |
-250 ml (egy csésze) rizshez (Arborio, Baldo, Carnaroli) - nehogy az olcsó A és B rizs legyen !!!
-2-3 ek olívaolaj
-5 dkg vaj
-2-3 közepes fej vöröshagyma
-2-4 gerezd fokhagyma
-1-1,5 dl bor-nem kell sok, de mint ahogy az olaszok szellemesen mondják:
"A rizs vízben születik és borban hal meg."- tehát kell :)
- 1 l húsleves, vagy zöldségleves
-sajt (parmezán; a borsós változathoz még mozzarellát is teszek a végén)
-pici só, bors
(Ennyi mennyiséghez kb. 20-30 dkg belevaló (gomba, borsó...) elegendő.)
A rizottót nagy edényben készítjük, hogy legyen elegendő helye nőni.
Ezen
kívül türelmeseknek kell lennünk, mert ez nincs kész 10 perc alatt;
itt
a tűzhely mellett kell állni, folyamatosan kell keverni,
felönteni,
keverni-ugyanis a rizsnek a lehető legtöbb
folyadékot magába kell
szívnia.
És többek között azért is kell nagyon jó minőségű és/vagy
hozzá való rizzsel dolgoznunk, mert a
rizsszemeknek
egyben illik maradni a végén!
Ezt a nagyon olcsó fajtákkal
nem is lehet megcsinálni,
mert a végére trutyi lesz belőle.
A rizottónak puhának, krémesnek, bársonyosnak kell lennie!
Tehát olajat öntök egy nagy, vastag aljú edénybe, mikor az forró,
belekerül a nagyon apróra vágott vörös- és fokhagyma,
pici só, bors, beleöntöm a rizst-együtt kezdem dinsztelni,
addig keverem, míg áttetszőek nem lesznek a szemek.
Ekkor ráöntöm a bort-azt rögtön magába is fogja szívni,
nyugalom, az alkohol belőle szintén azonnal elillan,
tehát gyerekek is ehetnek belőle.
Ezután szedőkanállal adagolom a forró* levet-kanalanként;
mikor már magába szívta, jöhet csak a következő adag
-ez fontos!
És ilyenkor vágok bele egy-egy kis darabka vajat is!
* Ha hideg folyadékkal öntenénk fel, annyiszor állna le a fövés
és nem lenne kész fél óra alatt!
Félidőnél kerül bele a gomba, borsó...szóval a zöldség(ek);
ha hússal készítem, azt az elejétől, a hagymákkal együtt kezdem főzni
-bár mi (a Királylány + az anyja) kifejezetten zöldségekkel szeretjük.
A sóval óvatosan bánjunk, mert a húsleves, vagy a zöldségleves is
ugye már ízesítve van!
Sacc 30 perc alatt lesz kész; az utolsó 1 dl folyadék beleöntése után
már elzárom a gázt és 5 percre lefedve hagyom-így lesz tökéletes!
Tálaláskor reszeljünk rá sajtot-természetesen ez nem kötelező,
anélkül is nagyon finom a végeredmény!
A fenti tányér tartalma a következő: vörös- és fokhagyma,
olívaolaj, vaj, só, bors, Arborio rizs, csiperke gomba, szárított petrezselyem
és metélőhagyma, húsleves.
Az alapmennyiség 2 embernek elég 'főfogásnak', de előételként
kitálalva 4 főre is, kényelmesen!
És ezt kifejezetten frissen készítsük-felmelegítve már nem az igazi! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése