A farsang utolsó napjai
"Hamvazószerdán (azaz holnap) beköszönt a böjti időszak (40 napos), előtte azonban még a
vidámságé a főszerep: a közösségek mulatnak és elbúcsúztatják a
telet.
A farsangi időszak vízkereszttől hamvazószerdáig tart, az utolsó néhány
napot farsangfarkának is nevezik.
Ennek az utolsó napján, általában
húshagyó kedden (ma) temetik el jelképesen a telet és nagy hanggal űzik el a
gonoszokat a falvakból. Utóbbinál a falu apraja-nagyja vagy kereplőt
fogott, vagy a háztartásokban könnyen elérhető fedőket, fazekakat vittek
magukkal a fiatalok, hogy azzal zajt keltsenek és elűzzék a falvak
életét megzavaró erőket. Ekkor tartották a téltemetést is: sokszor egy
öregasszonynak felöltöztetett bábút készítettek, azt végighordozták a
falun, a végén vagy a közeli folyóba lökték, vagy egy máglyán égették
el, jelezve, hogy a télnek immáron vége van.
A harmadik jellegzetes
cselekedet volt a termékenység varázslat, amikor a mulatságon sétáló
fiatal lányokat vesszőből font korbáccsal megcsapkodták, hogy sok
gyermekük legyen és elkerülje őket a betegség.
A tegnapi napot a néphagyomány húshagyó hétfőnek, böjtelő hétfőnek nevezi.
Ez a
nők napja, ilyenkor nem dolgoztak, csak mulatoztak, korlátlanul ehetnek,
ihattak, sőt zeneszó mellett férfi módra nótáztak. A Kárpát-medence
egyes helyein szokásban volt, hogy a nők férfiruhába öltöztek.
Az
asszonyok nem sütöttek-főztek, hanem előre elkészített ételeket
fogyasztottak, jellegzetes farsangi ételeket: pogácsát, sonkát, fánkot. A
mulatozás után következett a szigorú böjt, melynek egyik előírása volt,
hogy nem lehetett kézfogót vagy esküvőt tartani, az eladósorban lévő
lányoknak ezért ki kellett várni a hosszú, negyven napos időszakot, hogy
újra bálozhassanak és megismerkedhessenek jövendő férjükkel.
A farsang jellegzetes étele volt a rétes. Úgy vélték, hogyha az jól
nyúlt, szerencsés év vár a családra.
Máig jellegzetes étel a fánk, ezzel
kínálták a családba betoppanó vendéget, ezt fogyasztották a
farsangfarka napjaiban. Mágikus erőt tulajdonítottak neki, amelyik
házban fánkot sütöttek, annak nem vitte le tetejét a vihar. Bács
megyében érdekes szokás volt, hogy az első fánkot eltették,
megszárították és porrá törve a beteg állatoknak adták." (OB)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése