2013. február 10., vasárnap

Svájci csöröge fánk


Az idei farsangi szezon utolsó (általam) közreadott receptje
...éppen ezért vagyok úgy, hogy valami nagyon újat kell, hogy süssek.
Hozzávalók:
-5 egész tojás
-5 dkg kristálycukor
-6 dkg (igazi) vaj
-50 dkg (sütemény) liszt
-fél kk. sütőpor
-csipet só
-1 narancs- és 1 citrom reszelt héja
-olaj-a sütéshez
-porcukor és/vagy vaníliás cukor-a szóráshoz
Az egész tojásokat egy csipet sóval és a cukorral fehéredésig
keverem (csak úgy, mint a piskóta tésztánál),
a felolvasztott vajat, a liszt felét és a sütőport hozzákeverem.
Ekkor átcserélem dagasztóspirálra a habverőt, s a maradék lisztet
a narancs héjával már így keverem a tésztához
-ezzel -ameddig a gép bírja- simára keverem.
A dagasztás vége -a kezecskéimet igénybe véve-
a gyúrótáblán fog befejeződni (nem is esik most rosszul :),
főleg, hogy egyre szebb a tészta állaga.
Nem túl lágy, de nagyon jó állagú, ruganyos tészta az eredmény.
Lisztes felületen, letakarva pihen egy pár órát.
És ismét nem követem az eredeti receptet
(miszerint golyókat kellene formázni, azokat egyenként kinyújtani),
nem lázadok, csak most próbaképpen így akartam kisütni
(jövőre elkészítem az eredeti változatot :);
egyszerűbb, de más eredményű a történet, ha az egészet kinyújtjuk,
ebből köröket szaggatunk (én egy 9 cm-es fánkszaggatóval)
és úgy sütjük.
Sőt, ha a szabályos köröket kitesszük a kirakatba
(mármint tányérra),
a maradékokat kisütve is ugyanazzal az ízzel fogunk találkozni
(ami természetesen a konyhatündér jutalma :)
-hihetetlen, ugye?
És tudjuk, mivel a konyhánkban magunk vagyunk,
nincsen rá szemtanú sem! :)))
Ui.: mivel az írás egy őszinte dolog, azért megemlíteném, hogy a mi farsangi fánkunk tésztája ettől kicsivel finomabb.
Ez van!
  Citromlekvárral teszem a család elé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése