2013. február 15., péntek

Tarhonyaleves

Hozzávalók:
-3-4 szelet füstölt (házi) szalonna
-1 közepes fej vöröshagyma
-3-4 marék tarhonya (mivel a gyerek nem szereti az apró boltit, dörzsölt kerül bele)
-4-5 db krumpli
-4 db kisebb sárgarépa
-1 db fehérrépa
-só, bors, ételízesítő
-1-1 tk csípős piros arany és gulyáskrém-nagyon jót tesznek a leveskének
A csíkokra vágott szalonnát tűzre teszem, hogy a zsír elkezdjen kisülni; szinte azonnal rá is kerül az apróra vágott hagyma és a tarhonya is (mégpedig azért, mert mindegyiknek sülni/pirulni kell és így egyszerre van meg az egész + ha a szalonnát a hagymával együtt sütöm, nem lesz átvághatatlan füst a konyhában és 1 napig tartó sült szalonna szag a lakásban :)
Fűszerezem, belekerül a karikára vágott répa, fehérrépa, a kis kockára vágott krumpli, felöntöm-bőven-vízzel és puhára főzöm (csak mert a  tarhonya is nőni fog benne). A végén beállítom a leves sűrűségét vízzel, ha kell, ízesítek még rajta.
Ha nyáron készítem ezt a leveskét, mindig kerül bele egy-egy paradicsom és paprika főzésnél, télen ezt inkább kihagyom; de tálalásnál saját paradicsomlevet azért teszek mellé!
(Apósomék el nem képzelik, hogy paradicsommal egyék; a ház Ura viszont-mióta együtt vagyunk- azt nem, hogy nélküle :)

2 megjegyzés:

  1. Guszta ez a hamis gulyás.

    Mi minden nyáron fagyasztunk le jó sok egész paradicsomot és kicsumázott paprikát, így ilyenkor is nyárias ételeket tudok készíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az nagyon kiváló tud lenni ilyenkor! Inkább, mint a félig érett, vegyszeres téli paradicsom.

      Törlés