2013. február 2., szombat

Paradicsomleves...a legfinomabb


Hozzávalók:
-házi, vagy nagyon jó fajta bolti paradicsomlé
-só
-bors
-cukor, vagy valamilyen édesítő (ki, mit szeret, ki, mit ehet :)
-friss zeller, zellerlevél-télen szárított levelek
-babérlevelek
-petrezselyemzöld-nyáron friss, csokorba kötve (a csutak!)
-pár fej vöröshagyma
-tészta-régen eperlevéllel készült, de amióta a királylány megvan,
 csak betűtészta kerülhet bele :), de nagyon finom a bolti, rizsszem tészta is hozzá
Mivel sűrű paradicsomleveim vannak, az arány:
2 üveg léhez ugyanennyi víz.
Egy rész vízben félig főzök hagymát,
zellerlevéllel, babérlevéllel, sóval.
Felöntöm a 2 üveg paradicsomlével, ízesítem;
felfőzöm, belekerül a tészta, ezt szintén csak
jó félig főzöm meg.
Ötlet: mivel a tésztát a paradicsomleves esetében
mindig belefőzöm a levesbe, azért főzöm meg csak félig,
mert állás/hűlés közben még puhul;
azt elkerülendő, hogy teljesen szétfőjön,
elzárom a gázt és felöntöm a maradék 1/4 rész vízzel
-a leves még mindig forró marad, de csak annyira,
hogy a tészta pont jó puha lesz a levesben,
mire az langyosra hűl!
A félórás verziónál külön kifőzhetjük a tésztát;
külön, beízesítve, készre főve a paradicsomlevet
és így tálaljuk ki a levest.
Ebből a változatból -ha marad a levesből-,
akár egy kis sűrítéssel paradicsomszószt is készíthetünk,
főtt (marha)hús mellé!
Liszt, sűrítőanyag ebbe nem kell,
mert a belefőzött tészta fog rajta sűríteni!
Két nagy tányér után megyek a dolgomra! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése