2013. február 23., szombat

Kocsonyafesztivál

              „ Több, mint legenda!
    A miskolci kocsonyafesztivál az észak-magyarországi régió, s ezen belül Miskolc egyik legnépszerűbb rendezvénye. 2004-től hivatalos neve: Miskolci Téli Kocsonyafesztivál. A fesztivál célja, hogy a téli szezonban is a városba látogassanak a külföldi és belföldi vendégek, s Miskolcban egy vendégszerető, gasztronómiai, kulturális és turisztikai értékekben gazdag régióközpontot ismerjenek meg. Régi idők hangulata elevenedik meg ilyenkor a miskolci forgatagban, ahol az egykori kereskedőváros képe tűnik elénk lacipecsenyével, miskolci pereccel és a felejthetetlen kocsonyával.
Főbb helyszínek: Szinva terasz, Rákóczi utca, Erzsébet tér, Széchenyi utca, Művészetek Háza, de a Belvároson kívül Miskolc-Tapolcán is vannak rendezvények.
    A Fesztivál kabalaállata a Brecus Anonymus.
A legenda
    Országosan ismertté vált a szólás, hogy „Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka”. Más változatok is előfordulnak, mint „Reszket, remeg, rezeg, mint a miskolci kocsonyában a béka”. A szólás alapját a következő történet adja:
Még a 19. században történt, hogy a vasúti forgalom megnyitása előtti időkben a Gömör-vidék és Budapest közti kereskedelmet gömöri fuvarosok bonyolították. Miskolc ennek az útvonalnak egy közbeeső állomása volt. A fuvarosok általában a szentpéteri kapuban lévő vendégfogadókban szálltak meg éjszakára. Egyszer egy tót fuvaros a Magyar Huszárba tért be, hogy szállást kérjen. Vacsorára kocsonyát rendelt. A kocsmárosné, akit Potyka Katinak neveztek, hamarosan hozta is az ételt. A tót atyafi nekilátott az evésnek, és előbb a lé alól kikandikáló húst akarta megenni, ám ijedten ejtette el a villát „Jaj, jaj, kocsmárosné, ennek a kocsonyának szeme is van, s csak úgy hunyorgat felém!” A kocsmárosné is megijedt, de tudomásul kellett venni a dolgot, mert egy béka volt befagyva a kocsonyába.
    A hagyomány szerint többször is megtörtént az eset Miskolc kocsmáiban és fogadóiban és nem csak fuvarosokkal, hanem országgyűlési képviselőkkel is, a 20. században a híres Korona Szállóban és a Három Rózsa vendéglőben is (az az épület, amelyikben ma a Kazinczy könyvesbolt van/volt).
Emlékét őrzi a porcelánból készített kocsonyás tál, amit a vásárokon árulnak.
    A Miskolci Kocsonyabál társrendezvényeként megvalósult a Miskolci Kocsonyaünnep.
A Kocsonyabálon az ország különböző tájékairól érkező Kocsonya nevű családok vettek részt.
    A Kocsonyafesztivál idején (2007-ben) egy hitelesített rekordot is feljegyezhettek. Mátyás Rudolf világbajnok mesterszakács közreműködésével a legnagyobb kocsonyával beírta magát a magyarországi rekordok közé. A kocsonyához 84 kiló sertéskörmöt, 12 kilogramm füstölt csülköt, egy kilónyi szemes borsot, két és fél kilogramm sót és ugyanilyen mennyiségű fokhagymát, több mint hét kiló vöröshagymát, öt kilónyi zöldséget és 180 liter vizet használtak fel. Az 500 személy részére elegendő kocsonyát egy 1,7 méter átmérőjű, 120 kilogrammos speciális edényben kezdték el dermeszteni. A már elkészült hideg és „reszkető” kocsonyát felporciózták a vendégek között.


A nyitó napon szakadó hó, szombaton szakadó eső...így is jó volt!

Kézzel festett...ilyet is kaptam a ház Urától :)
Az egyik sajtárus pultja.
Csak forró tea :)
Az avasi templom lábánál.
Itt kénytelen voltam lehorgonyozni egy(két) krumplilángosra. :)
Faszénen sütik!
40 cm széles!
Vasalt lángos.
Cukorfalat
Baráthegyi Vakvezető és Segítő kutyusok
A egyik gesztenyeárus.
Ez is az enyém lett! :)
Források: Wikipedia, boon.hu , Google, Minap.hu, a kocsonyafesztivál honlapja + saját fotók

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett a történet!! :) ami a békát illeti....nem tudom, hogy meg merném-e kóstolni...bár, azt mondják olyan , mint a nyuszi hús, azt pedig szeretem! :) Szuper ajándékokat kaptál!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Béka combot még én sem ettem, azt mondják, nagyon finom-megkóstolnám! De a kocsonyát nem békából főztem :DDD

      Törlés