Oldalak

2014. január 27., hétfő

Chili con carne

...a Dél-Amerikaiak (Tex-Mex) chilis húsa.
A legjobb dolog, ami csak történhet
a darált hússal!
Na és a babbal!
Meg persze a chilikkel! :)))
Hozzávalók:
-1 kg darált marhahúshoz
-1 darabka (M. Attila barátunktól származó) füstölt csülök
 (Jó helyre került, már amit hagytam belőle!) :)))
-3 konzerv vörös bab (3 x 400 g-os)
-1 üveg (7 dl) passzírozott paradicsom
-3 tk cukor
-0,5 l (marha)húsleves (ha nincs, vegyünk K. levesalapot, teljesen jó alternatíva!)
-2 nagy fej vöröshagyma-kis kockára
-8-10 gerezd fokhagyma-szeletelve
-2 ek Salsa de Chipotle szósz (füstös, csípős)
-5-6 db apró, szárított, egész Chili Peperoncini (piros)
-fél kk darabolt, szárított Chili Jalapeno (zöld)
-1 kk őrölt Cayenne bors
 (a paprikák mennyisége természetesen egyén-függő;
  ez a hozzávaló mennyiség egy kellemesen csípős ízt fog eredményezni)
-2 csokor friss, vagy 2 ek szárított, őrölt koriander
-2 ek római kömény-KELL BELE, muszáj, ettől lesz hibátlan a végeredmény!
 (és nem keverendő össze a sima köménnyel!!!)
-2 ek szurokfű (oregánó :)
-2 ek keserű kakaópor, vagy jó minőségű étcsokiból pár kocka
-1 ek őrölt fahéj
-olívaolaj
-só, bors
Kevés olajon -3 részletben-, pergősre pirítom a darált húst
-tálkába szedem.
A visszamaradt olajon megdinsztelem a hagymát,
majd a fokhagymát és miután felöntöttem a levessel,
a fűszereket (mindent) és a kis kockára vágott sonkát is
főzöm egy pár percig benne.
Ezután öntöm hozzá a húst, a paradicsom sűrítményt,
majd az alaposan leöblített babot.
A kakaó mélységet (is) ad az étel színének!
Fél órán át összefőzöm
(a sóval csak óvatosan!)
és innentől kezdve ne finomkodjunk!
Rakjuk az asztal közepére a "kondért",
rakjunk mellé friss, jó minőségű kenyeret,
(mondjuk én simán anélkül eszem)
és miután síri csendben fogy el a csilis "babunk",
nyugodtan zsebeljük be a dicsérő szavakat
(és veregessük meg saját vállunkat,
hogy jól dolgoztunk! :)))))
És arra emlékeztek még,
hogy honnan van a római köményem?
Hát innen! :)))


4 megjegyzés:

  1. Hű, de guszta, nagyon régen készítettem már! :) Nemrég láttam egy hozzászólásban a csokit, mint hozzávalót, és most nálad is. Érdekesen hangzik, de biztosan nagyon finom, a képen nagyon-nagyon annak látszik! :) Meg is éheztem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg érdekes a csoki benne, de nagyon jó!!!
      És nem édes, mint ahogy a fahéj sem az, csak mi inkább édességekbe tesszük őket!
      Sokkal karakteresebb benne a római kömény-isteni!
      Ezektől a fűszerektől olyan "igazi" az íze!
      Tegnap kétszer ettem-attól féltem, hogy nem fogok aludni! :)))

      Törlés
  2. Kedves Zsuzsa, ha elfogadod, játékra szeretnélek invitálni, nézz be hozzám légyszíves! :)

    VálaszTörlés