Oldalak

2013. február 17., vasárnap

Marhahúsleves

...természetesen velős csonttal + egy kis meglepetéssel az érettebb korosztálynak-ököruszállyal.
Hozzávalók:
-marhahús (most két féle)
-+ a velős csont (mint autóhoz az eü. doboz-kötelező :)
-marhafarok=ököruszály (a meglepetés tárgya)
-vöröshagyma
-sárgarépa
-fehérrépa
-kelbimbó, vagy kelkáposzta
-karfiol
-karalábé
-zeller, vagy a zöldje
-1-1 db paradicsom és paprika
-1-2 csomó újhagyma
-10-12 közepes méretű krumpli
-2 nagy csomó petrezselyemzöld (most sokan vagyunk és mindenki a csutakért harcol :)
-2 reszelésnyi szerecsendió-ezt az Anyukám ki nem hagyta régen :)
-só, egész bors, ételízesítő
-sáfrány
-töltelék-kihagyhatatlan; sőt egyszer kifelejtettem a húslevesből (a hűtőben maradt) és szóvá tették a vendégek-a kutya fámat! :) 
(A receptjét közzéteszem Levesben főtt töltelék címmel. )
Az atomjaira való szétesést elkerülendő, így főzöm :)
A húst és a csontokat főni teszem; a habot közben leszedem (és itt azonnal meg is oszlanak a vélemények, ki szedi-ki nem-erről majd írok egyszer).
Ha főtt legalább már 1,5 órája, belepakolom a zöldségeket, a borsot (teatojásba), a fűszereket és nagyon lassú tűzön főzöm még 2-3 órát. A zöldségekből van, ami hamarabb megpuhul, ezeket közben kiszedem és a végén (melegedés céljából) még egy kicsit visszapakolom.
A krumplikat a vége előtt kb. 1 órával teszem a levesbe.
Ha megfőtt, leszűröm; a zöldségeket és a húsokat külön tálra teszem;
a velős csontot a mi családunk a megfőtt krumplival összetörve (és sózva :)-, a ház Urának felmenői kenyérre kenve eszik :)
Lassan telik-csak mert fotografálnom is kell :D
A leveshez csigatészta (csak házi) és cérnametélt (csak Gyermelyi :) jár.
A marhahúshoz pedig mi? Paradicsomszósz-a következő bejegyzésben :)
Almapüré (melegen) és paradicsomszósz (az is melegen).

4 megjegyzés: