Oldalak

2013. március 25., hétfő

Házi torma

Most már -ha nincs éppen a földben-,
(de általában van, mert évelő...ez még engem is "kibír"  :)
az év bármely szakában lehet kapni tormagyökeret,
úgyhogy aki rajongója-mint mi a Királylánnyal-,
annak muszáj rendszeresen készítenie
-kiváltképp húsvétkor! :)
"A tormát (Armoracia rusticana), tulajdonságai alapján sorolhatjuk a gyógynövények és a fűszernövények közé is. A Volga és a Don környékéről származik, ma is az életerő jelképe azon a vidékeken. A népnyelv közönséges és csípős tormának is nevezi. Elvadulva ártereken, nedves réteken és szántók mellett is előfordul. A mindenki által köztudott erős illatát intenzív illóolaj-tartalmának köszönheti. Fő hatóanyaga a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok, de fellelhető benne C-vitamin és kálium is. A torma évelő, lágyszárú növény; fehér karógyökerei a legnagyobb hideget is jól bírják. Nagy sötétzöld levelei ráncosak. A torma gyökerét egész évben gyűjthetjük, de betakarításra általában az ősz a legalkalmasabb időszak. Ezt követően, pincében homok közé helyezve akár egy éven keresztül is tárolhatjuk. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása félnapon át tart. A torma antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj viszont fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést.
A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet.
A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák.
A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, ezért sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják."
Forrás:Házipatika.com
Hozzávalók:
-0,5 kg tisztított tormához
-4 dl víz (kb.)
-10-15 ek 15%-os ecet (kb...de ki, mennyire szereti ecetesen)
-7,5 dkg cukor, vagy ennek megfelelő mennyiségű eritrit (ez nem színeződik és nincs utóíze sem)
-1 kk só-NEM a jódozott, mert attól bebarnul

A tormagyökeret zöldségpucolóval megtisztítom, 
ceruza vékonyra vagdosom
(így nem fog a darálóba ragadni ;)
és húsdarálóval ledarálom
(a Nagymamám mindig kézi reszelővel reszelte,
az udvaron
-egyedül ott lehet sírás nélkül kibírni :).
A vizet felforralom a sóval, cukorral,
ecettel és a tormára öntöm.
Nem fedem le és legalább egy éjszakára
hűvösre teszem-ezalatt kihűlik, s ha ízesíteni kell
még rajta, így már fogjuk érezni rendesen az ízét.
Lágyítani lehet rajta, ha egy kevés majonézt,
vagy tejszínt keverünk bele
-én soha! :)
Jól záródó üvegedényben, vagy légmentesen lezárható
műanyag kis vödrökben, hűtőben sokáig eláll
-már ahol sokáig eláll! :)
Ősszel ástam ki és már ilyen szép hajtások vannak.

A munka nem áll meg,  főleg nem húsvétkor
...sütni-főzni, írni-megosztani! :)
Kívánok minden Kedves Olvasómnak
jó készülődést és 
 nyugodt, békés ünnepet!
 

2 megjegyzés:

  1. Láttam, már a lista kész is:)Én még házilag nem készítettem soha tormát, pedig a nagyinak van is a kertjében. Biztos jóval finomabb, mint a bolti.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen és közben is jutnak eszembe a jobbnál-jobb ételek, úgyhogy lehet, hogy bővítem menet közben a listámat:)
      A torma pedig összehasonlíthatatlanul finomabb a boltinál-a porontyom nem is eszik mást! Elég, ha veszel 2 darabot és annyival kipróbálod.

      Törlés