Oldalak

2013. március 11., hétfő

Tejleves

A három évvel ezelőtti árvizek után muszáj volt
elmenekülni itthonról és mentálisan feltöltődni egy kicsit
-Egerben töltöttünk pár napot;
ez a leves az ottani szálloda leveskínálatában szerepelt.
A ház Ura szépen kért, hogy főzzek neki otthon is ilyet,
mert ez a legjobb ilyesfajta leves, amit eddig evett
-főztem és azóta többször is; 
az ideje pedig most jött el, hogy meg is osszam!
(Mementóból ? -csak mert ma ismét arrafelé jártam,
ahol anno 'először' jött a víz; vagy előre ivásnak
a medve bőrére, hátha most semmi nagy baj nem lesz ?)
Hozzávalók:
-2,5-3 liter tejhez
-10-12 dkg rizs-és állapodjunk is meg abban, hogy csak jó minőségűvel készítjük el, különben kár lesz a levesért!
-1 csomag vaníliás, vagy tejszínes puding
-8 ek kristálycukor
-2 ek vaníliás cukor
-1 kis csomag mazsola-esetleg rumba áztatva, nem fog megsértődni :)
-1 citrom reszelt héja
-1 csipet só
-1 zacskó szeletelt mandula
A kis pőre :)
Lehet, hogy sokan szentségtörésnek fogják tartani,
de a rizst ehhez mindig félig megfőzöm, mert így elkerülöm
azt a balesetet, hogy leégjen a tej a fazék aljára.
Innen folytatom: 2,5 liter tejet felforralok, belekeverem
a félig főtt rizst, a cukrokat, a mazsolát, a reszelt citromhéjat
-majdnem készre főzöm.
A maradék 0,5 liter tejet elkeverem a pudinggal és a
leveshez öntöm; mire besűrűsödik és készen lesz,
a rizs is teljesen megpuhul.
A tetejére szeletelt mandula kerül (jó sok)
-minden esetben.
Hidegen a legjobb, de az étteremben melegen
(nem forrón) ettük; a recept a saját kísérletem eredménye
-nálunk így jön be. És nagyon finom!
És bár nem tartozik a tárgyhoz leveshez, de ismét van légkeverésem! 





2 megjegyzés:

  1. Tetszik, én biztosan nagyon szeretném! :) Gyerekkoromban gyakran ettünk, bár abba nem került pudingpor, így hígabb is volt, és vagy külön kifőzött tésztával, vagy - ne adj' Isten - kiflikarikákkal ettük! Nagyfiam is nagyon szereti, úgyhogy ki fogom próbálni a te verziódat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A ne adj'Istenből kiindulva-kicsi koromban a dédnagymamámmal elég sokszor kellett (volna) kiflivel, vagy kenyérrel enni; lehet, hogy azért nem csináltam ilyet azt követő 30 évben?
      Így viszont simán megeszem :)

      Törlés