2013. március 26., kedd

Sós kalács

Hozzávalók:
-375 g (kenyér)liszt
-10 dkg vaj (igazi)
-1 tasak expressz élesztő
-1 tojás sárgája a tésztába + 1 a kenéshez
-8 g só
-2 dl tej-jó langyosan
A vajat vagy a radiátoron, vagy a mikróban megpuhítom,
tálba öntöm mindegyik hozzávalóval és 5 percig, 
2-es fokozaton dagasztom.
A tésztát kettéveszem, rudakká nyújtom, összetekerem
a fonatot és formába téve 15 percig kelesztem.
Most elég előmelegíteni a sütőt 160 fokra.
A tetejét lekenem tojássárgával, tavaszt idézve megszórom
napraforgó maggal
(nem HÓraforgó, hanem NAPraforgó-ugye érthető fent is a célzás?),
pár tekerésnyi chilipelyhes sóval és színes borssal.
Légkeveréssel kb. 30 perc alatt készre sütöm a kalácskát
(ha nagyon pirulna, takarjuk le)
-teljesen kihűtöm, mielőtt szeletelném.
Muszáj volt a végéből törni-csak hogy ehető -e !? :)
Mondhatnám, hogy próbasütés a mai, ugyanis az expressz élesztő
miatt változtattam az alapreceptemen
(ez volt itthon, kint pedig ismét hófúvás van, a lábam ki sem teszem)
-mivel így is teljesen jó a végeredmény, szombaton is így sütöm meg!
Ez is kipipálva :)

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Ajánlom csak-foszlányokban hasonlít a pogácsára az egész (íze, állaga).

      Törlés