2013. március 3., vasárnap

Tepertős pogácsa

Hozzávalók:
-50 dkg (kenyér)liszt
-15 dkg puha zsír
-3 dkg élesztő
-2,5 dl kefir
-20 dkg tepertő-darálva, vagy nagyon apróra vágva
-2 csapott ek só
-15-20 reszelésnyi bors
-1 tojás (a lekenéshez)

Amikor a tepertő már nem friss és már a "rajongó" sem eszi meg,
na, akkor kell következnie a tepertős pogácsának! :)
Nem kifejezetten a gyorsan elkészülő ételek sorába tartozik,
de a végeredmény kárpótol! Bőven!
Addig pedig, amíg háromszor nyújtani-hajtani-keleszteni kell,
lehet porszívózni, mosogatni, mosni egy-egy adagot. :)
Tehát a tepertőt robotgéppel aprítom; a kefirt felmelegítem,
beletöröm az élesztőt és ha nőtt egy kicsit, hozzáöntöm a
dagasztani való liszthez + só, bors, majd az olvasztott zsír
és a tepertő következik.
Nálam a bevált módszer, ha kétszer dagasztom 5-5 percig
(2-es fokozaton) és kb. 15-15 percet pihen közben a tészta.
Nem egy gyors művelet, de jó munkához idő kell! :)
Mivel jó zsíros a tészta és műanyag lapon dolgozok vele,
nem kell plusz liszt a nyújtáshoz; ennek a menete a következő:
a tésztát nyújtom, majd jobbról-balról és alulról-felülről hajtom;
letakarva, kb. 30 perc kelesztés-ezt még kétszer ismétlem.
A tésztát kinyújtom (2 ujjnyira elég), a tetejét bevágom,
szaggatom, tojással óvatosan lekenem
(az egész tojást felverem, így sokkal gazdaságosabb).
A sütőt előmelegítem 220 fokra (alsó-felső sütés)
-még a sütőlapot sem kell zsírozni-
és 15 perc alatt készre sütöm a szépségeket. :)
A pogácsát mindig magas hőmérsékleten és rövid idő alatt
kell kisütni, különben teljesen kiszárad!
60 db lett ebből a mennyiségből.

4 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Tegnap sütöttem őket, van még kb. 10 db a kosárban :)))

      Törlés
  2. Cukor nélkül is nő az élesztő?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, anélkül is működik! :)
      Ebben a receptben egyébként volt.

      Törlés