2013. március 31., vasárnap

Sütőben sült tojás

Alias OEUFS EN COCOTTE, a Házi Istennőmtől. :)

Egy pár éve -gondolva egy nagyot-, gyereknap reggelére
mi hívtuk meg a Szülőket, megköszönve, hogy vagyunk! :)
Rendhagyó volt, egyrészt, hogy majdnem pizsamában kellett
jönniük, másrészt, sosem reggeliztünk még így, együtt!

Természetesen nem csak ezt kapták reggelire, de most ennek jön az
ismétlése, hiszen ha húsvét, akkor tojás, ez pedig abból van, ugye!? :)
Hozzávalók:
-2 tojás fejenként, legalább (ha csak ez van)
-kevés vaj-a sütőtálkákat kikenni
-2 evőkanál tejszín/tálka (zsírdús!, nem főző)
-jobb féle sonka
-pici fehér hagyma, vagy újhagyma-ez természetesen elhagyható, de kár lenne :)
-csilipelyhes só
-darált bors
-1-1 kk/tálka olíva olaj, vagy szarvasgombás olaj
Vizet forralok, amennyi majd félig ér a sütőtálkáknak.
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
Kivajazom a tálkákat
(nekem 1,5 dl-es van, ezt használom a panna cottához is),
mindegyik aljára egy kevés összevágott sonkát teszek,
pici apróra vágott hagymát, sózom, borsozom;
erre ütök egy-egy tojást, még egy tekerésnyi só és bors,
kap két kanál tejszínt és pár csepp olajat a tetejére.
A tálkákat tepsibe teszem, a forma feléig felöntöm forró vízzel
és 15 percre a sütőbe teszem (alsó-felső sütés).
Ha 10 perc után zárjuk el a gázt, még folyós lesz a tojás sárgája.
Azonnal fogyasztandó! :)
A legjobb friss, paraszt kenyérrel, vagy pirítóssal;
vagy sült töltelékkel és sós kaláccsal;
esetleg párolt spárgával, vagy..... csak úgy! :)
Jó reggelt és jó étvágyat! 

2 megjegyzés:

  1. Jó lehetett ez a rendhagyó gyereknap, tetszik! :) És tetszik a tojás, nálam is terven volt/van, a képeket elnézve most újra kedvet kaptam hozzá! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyors, egyszerű és elképesztően finom!

      Törlés