2013. március 31., vasárnap

Húsvéti töltött káposzta

Kezdem innen: kaptunk a Sógorasszonytól egy nagyon szép,
5 literes káposztafőző fazekat.
Eddig csak nézegettem, barátkoztam vele, de most előszedve
az edényt (és a bátorságomat), ki is próbáltam.
(A bátorság próbája az új edény és vele az új főzési technika. :)
A tapasztalat röviden: igen nagy az esély rá, hogy áttérek
az ebben való káposztafőzésre/sütésre-semmi macera nincs vele!
Amik most az edénybe kerülnek:
-0,5 kg darált húsról töltelék, ebbe kerül
-12,5 dkg gersli-többször átmosva
-1 nagy fej vöröshagyma-apróra vágva, dinsztelve
-4 gerezd fokhagyma-átnyomva
-zsír
-só, bors, csemege paprika
-1-1 ek Piros Arany és Gulyáskrém;
-a sonka és kolbász főzőleve
-10 savanyú lapu és 3 nagy marék a savanyú káposztámból-mindet mossuk át forró vízben
-fél pár/szál a házi kolbászból
-pár szelet az alsó képen látható sonkából :)
is megtalálható a blogomon-a készülő ételek garmada
és az időm rövidsége miatt most nem írom le újra :)
A különbség az előzőekhez képest annyi, hogy most házi sonka
és házi kolbász került a fazékba a töltelékek mellé.
Plusz a lényeg (majdnem lemaradt :), hogy sütőben készült el!
Összepakoltam mindent a fazékba, szokás szerint
-az edényt nem kell beáztatni, mint a pataki kerámiát-;
180 fokra állítottam a sütőt és a még hideg sütőbe toltam a fazekat.
Miután felfőtt a káposzta, (lefedve) 2,5 órát töltött el bent a kicsike,
anélkül, hogy (akár) rázogatni kellett volna.
Minden puhára főtt és semmi nem esett szét! Megtartom! :)))
És hogy a húsvétkor készült töltött káposzta mitől finom?
Ahogy db mondta, a sonkától, a kolbásztól és ezek főzőlevétől!

2 megjegyzés:

  1. Guszta nagyon a káposztád, a füstöltektől különösen fincsi lehet! :) Hát még hogy ebben a gyönyörűséges kerámia fazékban párolódott készre! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Féltem egy kicsit a végeredménytől (és hogy nem gázon készül), de teljesen kifogástalan lett.

      Törlés