Mint amikor kicsi koromban elindultunk db-hez
és Mezőkövesdnél már meg is kellett állni,
Nagyi (mindkettő :) terített a motorháztetőn
-rántott hús, fasírt, paradicsom, paprika, retek, uborka, friss kenyér+a nedűk-,
nem volt cicó, hosszú volt az út
(nem volt még autópálya, legalább 3 órát utaztunk akkor).
Ahányszor most elindulunk, mindig felidéződnek bennem
ezek az emlékek (csak most 1 óra 15 perc az út
és max. egy kávéra hajlandó megállni a ház Ura
-ha van nálam Hell, arra sem :)
és lassan formát ölt a pogácsám is a gyúrószeszkán
-a holnapi hosszú útra. :) :) :)
Az alap ötlet a 39. oldaltól indult
(kibontakozni a fejecskémből is);
mikor az olvasással elértem idáig, már tudtam, hogy telitalálat a káposzta!
Hozzávalók:-1 kg sima liszt
-1 csomag élesztő-5 dkg
-3,5 dl jó meleg tej
-3 egész tojás+2 egész a lekenéshez
-3 ek olvasztott zsír
-3 ek tejföl
-2 tk cukor
-5 tk só
-1 kisebb fej édes káposzta, ehhez
-zsír, só, bors, cukor
Első körben a lisztet tálba öntöm, a közepébe mélyedést csinálok,
ebbe töröm bele az élesztőt a cukorral,
ráöntök 2 dl jó meleg tejet és egy kis liszttel 'betakarva'
hagyom futni az élesztőt-na, nem a tálból! :)
Második körben lereszelem és dinsztelem a káposztát.
Ugyanaz az eljárás, úgyhogy nem fotóztam.
A maradék tejet is a liszthez öntöm+ az olvasztott zsírt, a tejfölt,
az egész tojásokat, a sót és robotgéppel dagasztani kezdem,
kétszer 10 percig.
kétszer 10 percig.
Ekkor még elég ragacsos és hígnak tűnő a tészta,
de a dagasztás végét a gyúrótáblán kis kacsómmal fejezem be
és ami lisztet a deszkára szórok közben, hogy ne ragadjon le,
annyi pont elég is neki az összeálláshoz-fél óra pihenő, letakarva.
Utána nyújtás (nagyon jó állagú a tészta) következik,
a dinsztelt káposztát rászórom (jó bőven)
(ami marad, megpapálom...ennyi jár a szakácsnak :)
(ami marad, megpapálom...ennyi jár a szakácsnak :)
és hajtogatom, ezt még kétszer ismétlem, pontosan, mint a
A második hajtogatás után már ilyen szép. |
A befejező művelet a nyújtás, vágás,
Csak precízen! :) :) :) |
szaggatás (4 cm-es szaggatóval), lekenés
és előmelegített sütőben, légkeveréssel,
180 fokon történő sütés, 12 percig - 115 db lett.
Indulhatunk! :)
Jó utat, szuper útravalót készítettél, nagyon-nagyon finomnak látszik! :)
VálaszTörlésKöszönöm; és már fent is van az "útinapló" :)
Törlés