2013. március 14., csütörtök

Tiroli gombócleves

Magyarul szalonnagombóc leves. De maradok az eredeti elnevezés mellett, mert így tanultam (egy 20 éve a Sógoréknál élő barátnétól :).
Hozzávalók:
-szárnyas aprólék-most csirke nyak és pulyka szív (darabokra vágva)
-sárgarépa
-fehérrépa
-karalábé
-kelbimbó
-újhagyma-ha már lehet kapni, kötelező tartozék :)
-olaj
-só, cukor
-szárított petrezselyem
-egész bors, 4 szem szegfűbors, pici köménymag-teatojásban
"Fúziós" alapanyagok-a holnapi naphoz :):):)
Egyszerű ragulevest készítek: kevés olajon körbepirítom a húsokat, kiszedem a fazékból; helyére mennek zöldségék -saját levükben+egy kis sóval és 3-4 ek cukorral- párolódni; félkész állapotban visszateszem a húsokat, felöntöm vízzel és készre főzöm. Akkor ízesítsük tovább, ha már legalább félig főztük.
A levesbetét pedig most-kivételesen-mindenki kedvence:
-3 zsemléhez
-3 tojás
-1 dl tej
-6 ek liszt
-10-15 dkg szalonna
-1 nagy fej vöröshagyma, vagy 3 szál újhagyma-a szalonna zsírjában dinsztelve
-1 tk (télen szárított) petrezselyem
-1 tk majoranna
-só, bors
A száraz zsemlét-jelen esetben, csak mert másképp is lehet-kevés vízbe beáztatom (röviden csak), alaposan kinyomkodom és megöntözöm a tejjel; belekerül a kisütött szalonna pár kanál zsírral, a fűszerek, az újhagyma apróra vágva, a tojás és a liszt-hagyom állni legalább fél órát!
A kifőzési mód, ami nálam leginkább bevált ennél az, hogy szelet sütőt félig öntök fel vízzel-viszonylag nagy lángon főzöm-, ételízesítőt teszek bele és teáskanállal adagolom a tésztát a vízbe; mindkét oldalát legalább 5-5 percig főzöm-duplájára fog nőni és emberes adag lesz ennyi mennyiségből. 
A legfinomabb raguleves betét-nem titok, a szalonna miatt :)
És bár ítéletidő tombol mifelénk is, optimistán várjuk a tavaszt!

4 megjegyzés:

  1. Jaj de szeretném ezt a levest! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meglehetősen finom-természetesen zöldség és szalonna rajongónak kell lenni hozzá, de hát én az vagyok :D

      Törlés
  2. Hankkának! Köszönöm a írást, én birk -félálomban,véletlenül- a törlésre nyomtam rá, de válaszolok (a mire? :)-a 'nyulaknak' természetesen a leves is elegendő örömforrás; de a gombóc teszi teljessé az egészet!
    Mea culpa!

    VálaszTörlés
  3. Ez szuper lehet !!! elkészítendők listájába felvéve !!! :)

    VálaszTörlés