Oldalak

2013. március 14., csütörtök

Tiroli gombócleves

Magyarul szalonnagombóc leves,
de maradok az eredeti elnevezés mellett,
mert így tanultam egy 20 éve a Sógoréknál 
élő Barátnétól.

Hozzávalók:
-szárnyas aprólék-most csirke nyak és pulyka szív (darabokra vágva)
-sárgarépa
-fehérrépa
-karalábé
-kelbimbó
-újhagyma-ha már lehet kapni, kötelező tartozék
-olaj
-só, cukor
-petrezselyem zöld
-egész bors, 4 szem szegfűbors, pici köménymag -ezek teatojásban

Fúziós alapanyagok...a holnapi naphoz  
 
Egyszerű ragulevest készítek: kevés olajon
körbepirítom a húsokat, kiszedem a fazékból,
a helyére mennek zöldségék -saját levükben
+egy kis sóval és 3-4 ek cukorral- párolódni.
Félkész állapotban visszateszem a húsokat,
felöntöm vízzel és készre főzöm.
Akkor ízesítsük tovább, ha már legalább félig főztük.

A levesbetét pedig most kivételesen mindenki kedvence:
-3 zsemléhez
-3 tojás
-1 dl tej
-6 ek liszt
-10-15 dkg szalonna
-1 nagy fej vöröshagyma, vagy 3 szál újhagyma-a szalonna zsírjában dinsztelve
-1 tk (télen szárított) petrezselyem
-1 tk majoranna
-só, bors

A száraz zsemlét-jelen esetben, csak mert
másképp is lehet-kevés vízbe beáztatom
(röviden csak), alaposan kinyomkodom és megöntözöm
a tejjel; belekerül a kisütött szalonna pár kanál zsírral,
a fűszerek, az újhagyma apróra vágva,
a tojás és a liszt-hagyom állni legalább fél órát.
A kifőzési mód, ami nálam leginkább bevált
ennél az, hogy szelet sütőt félig öntök fel vízzel
-viszonylag nagy lángon főzöm-, ételízesítőt
teszek bele és teáskanállal adagolom a tésztát a vízbe;
mindkét oldalát legalább 5-5 percig főzöm
-duplájára fog nőni és emberes adag lesz
ennyi mennyiségből. 
A legfinomabb raguleves betét-nem titok- a szalonna miatt.
És bár ítéletidő tombol mifelénk is, optimistán várjuk a tavaszt.

4 megjegyzés:

  1. Jaj de szeretném ezt a levest! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meglehetősen finom-természetesen zöldség és szalonna rajongónak kell lenni hozzá, de hát én az vagyok :D

      Törlés
  2. Hankkának! Köszönöm a írást, én birk -félálomban,véletlenül- a törlésre nyomtam rá, de válaszolok (a mire? :)-a 'nyulaknak' természetesen a leves is elegendő örömforrás; de a gombóc teszi teljessé az egészet!
    Mea culpa!

    VálaszTörlés
  3. Ez szuper lehet !!! elkészítendők listájába felvéve !!! :)

    VálaszTörlés