Oldalak

2013. február 6., szerda

Bakonyi betyárleves

Kifejezetten téli leves, nagyon magyar és nagyon finom!
Nem is csupán leves, lélekmelegítő is egyben!
Hozzávalók:
-1 darab (bontott, esetleg füstölt) csülök
-20 fej gomba -jelen esetben csiperke, mert kaptunk egy raklapnyit, :) de még finomabb több féléből
-1 szál füstölt kolbász (házi)
-szalonna
-2 fej vöröshagyma
-2 sárgarépa
-1 fehérrépa
-1-1 db paradicsom és paprika-nyáron
-piros arany és gulyáskrém 
-1 nagy csokor petrezselyem
-csipetke tészta
-só, bors, csemege paprika és ételízesítő (mert anélkül nem élet az élet, Tibi szomszéd szerint se :)
-1 nagy dobozos tejföl
-2-3 ek liszt
Egy pár szelet szalonnát csíkokra vágok, egy szál kolbászt pedig karikára 
és együtt kiolvasztom/sütöm őket- majd a zsírból kiszedem. 
A hagymákat apró kockára vágom és a zsíron dinsztelem. 
Kevés vízzel felöntöm, fűszerezem és beleteszem a viszonylag apróra vágott 
csülköt (a bőr nélkül-aki szereti az belefőzheti azt is), amit több, mint félig főzök.
Ekkor belekerül a vastagabb karikára vágott répa és fehérrépa, 
a négybe vágott gomba és a petrezselyemzöld (amit szálanként szoktam beletenni); 
hozzáadom a kisütött kolbászt és szalonnát; 
beleszórok 3-4 kisebb maroknyi csipetkét-ezekkel főzöm puhára az egészet.
A végén a lisztet elkeverem a tejföllel, egy kevés vízzel, 
a fövésben lévő levesre öntöm és 5-10 percig főzöm már csak.
És hogy hová lett a csülökről a bőr? 
Kocsonyának való lett belőle! :)
Ami mára már kocsonya! :)))

2 megjegyzés:

  1. Csupa finomság van benne, úgyhogy csak finom lehet!! :) Repíthetnél egy tányérnyit! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, és biztos jó laktató is...

    VálaszTörlés