Oldalak

2013. február 14., csütörtök

Provence fűszerkeverék

Most már annyira elég lenne a télből, a hidegből, a hetente legalább kétszer váltakozó eső-hó-fagy-olvad-fejemfolytonfáj variációkból hogy muszáj valami (kicsit) nyári ötlettel előhozakodni!
Ami a lényeg:
-3 ek szárított levendula
-3 ek szárított oregánó
-3 ek szárított kakukkfű
-3 ek szárított bazsalikom
-3 ek szárított majoranna- a recept Hungarian Provence oldaláról származik.
és hogy értelme is legyen a dolognak: egy konyhakész csirkét (vagy darabokat) sózok, borsozok (kívül-belül), locsolok rá egy kis csilis olívaolajat és szórok rá a fűszerkeverékemből.
Előmelegített sütő, 200 fok, légkeverés, 45 perc-nem kell lefedni-; a sütési idő a súly függvényében változhat. 
Hozzá:krumpli- 4-6 cikkre vágva, pici olíva olajjal meglocsolva + rozmaringgal, csilipelyhes (tengeri) sóval megszórva-, a hússal együtt sütve-belül puha, omlós, kívül pedig elképesztően ropogós; plusz saláták (természetesen :)
Jégsaláta balzsamecettel és glasszéval.
A kedvenc-egy kevés újhagymával.
Fantasztikus illat a konyhában, az íze pedig,...egy csöpp nyár! 

7 megjegyzés:

  1. A napi aktualitásokra reagálva esetleg valami lóhúsból készült fogás lehetne a következő. Ezt eszi mindenki az EU-ban, akkor is, ha nem tud róla.

    VálaszTörlés
  2. Na ne! Lóhúst ne, azt nem eszek; pont elég a bolti csirke, ha nincs éppen kapirgáló!
    Ha nincs ló, a szamár is jó!? :DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szintén aktuális az influenza. A megfázás és az influenza ellen számos zöldséggel, fűszerrel és gyümölccsel védekezhetünk. Íme néhány tipp a régmúlt időkből:
      TORMA
      A reszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő dugulást is enyhíti. Nagyon finom a kocsonya tetejére kenve.
      GYÖMBÉR
      Csillapítja a köhögést, csökkenti a torokfájást, és a vírusokkal szemben is hatékonyan felveszi a harcot. Influenzás időszakban gyógyír a tünetekre a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig. Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal.
      ERŐS PAPRIKA
      Ugyanúgy, mint a torma, a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti, segíti a váladék eltávolítását. Csak úgy, vajas kenyér mellé is kitűnő.
      VÖRÖSHAGYMA
      Az asztma gyógyszere a népi gyógyászatban, még a tüdőgyulladást is képes legyőzni. Egy kanálba préseljünk nyers hagymalevet, és narancslével vegyük el a kellemetlen ízét.
      FOKHAGYMA
      Antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, csillapítja a torokfájást, és javul tőle az étvágy. Náthás időszakban hetente legalább egyszer együnk nyers fokhagymát! Aki a fokhagyma intenzív ízét nem kedveli, az süsse meg a gerezdeket kevés olívaolajjal fóliában, majd passzírozza szét, és kenje kenyérre.
      CITRUSFÉLÉK
      A citrusok, amellett, hogy vitaminbombák, tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. A lázzal vagy hányással járó influenzás időszakban is egítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és csökkentik a kellemetlen tüneteket.

      Törlés
  3. Egyre érdekesebb ez a blog.
    De hogy a tárgytól ne térjünk el teljesen: Jól néz ki a Provencei Csirkéd! Különösen így ebéd előtt, éhgyomorra olvasva és nézegetve.

    VálaszTörlés
  4. Ez a fűszerkeveréked például. Elkészítem én is. Tetszett továbbá a minapi sóleted is.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm, Kedves Névtelen!

    VálaszTörlés