Hozzávalók:
-3-4 szelet füstölt (házi) szalonna
-1 közepes fej vöröshagyma
-3-4 marék tarhonya (mivel a gyerek nem szereti az apró boltit, dörzsölt kerül bele)
-4-5 db krumpli
-4 db kisebb sárgarépa
-1 db fehérrépa
-só, bors, ételízesítő
-1-1 tk csípős piros arany és gulyáskrém-nagyon jót tesznek a leveskének
A csíkokra vágott szalonnát tűzre teszem, hogy a zsír elkezdjen kisülni; szinte azonnal rá is kerül az apróra vágott hagyma és a tarhonya is (mégpedig azért, mert mindegyiknek sülni/pirulni kell és így egyszerre van meg az egész + ha a szalonnát a hagymával együtt sütöm, nem lesz átvághatatlan füst a konyhában és 1 napig tartó sült szalonna szag a lakásban :)
Fűszerezem, belekerül a karikára vágott répa, fehérrépa, a kis kockára vágott krumpli, felöntöm-bőven-vízzel és puhára főzöm (csak mert a tarhonya is nőni fog benne). A végén beállítom a leves sűrűségét vízzel, ha kell, ízesítek még rajta.
Ha nyáron készítem ezt a leveskét, mindig kerül bele egy-egy paradicsom és paprika főzésnél, télen ezt inkább kihagyom; de tálalásnál saját paradicsomlevet azért teszek mellé!
(Apósomék el nem képzelik, hogy paradicsommal egyék; a ház Ura viszont-mióta együtt vagyunk- azt nem, hogy nélküle :)
"A tűz él. Aki a tüzet figyeli, sosem unatkozik. Az a háziasszony, aki a tüzet szítja, sohasem unja el magát. A tűzhely mellett töltött órákat nem érzi afféle üresjáratnak, mint azok, akik bekapcsolják a villanyszerkentyűt, aztán csak álldogálnak tétlenül. És ha a tűz szítását rábízhatja a csuklójára, a lengő tollak ritmusára még azt is végiggondolhatja, miként igazítsa a családfő ügyeit és dolgait."
Guszta ez a hamis gulyás.
VálaszTörlésMi minden nyáron fagyasztunk le jó sok egész paradicsomot és kicsumázott paprikát, így ilyenkor is nyárias ételeket tudok készíteni.
Az nagyon kiváló tud lenni ilyenkor! Inkább, mint a félig érett, vegyszeres téli paradicsom.
Törlés