Mivel ezt az ételt mi javarészt húsvétkor készítjük,
jöjjön a receptje -mint ahogy azt már a
LEVESBEN FŐTT TÖLTELÉKnél is leírtam-,
annyi plusszal, hogy 1 csomag sütőport is
a masszához keverek.
Hozzávalók:jöjjön a receptje -mint ahogy azt már a
LEVESBEN FŐTT TÖLTELÉKnél is leírtam-,
annyi plusszal, hogy 1 csomag sütőport is
a masszához keverek.
-6 db száraz zsemlét vízbe áztatok és kinyomkodom, ehhez
-2 nagyobb fej vöröshagymát apróra vágok, zsíron, vagy olajon dinsztelem, a tűzről levéve belekeverek
-1 nagy csokor apróra vágott petrezselymet-langyosra hűtöm az egészet;
-7 egész tojást (ismét egy okosság, de ez Nagyitól: zsemlénként 1 tojással számolunk, de minden 5. zsemle után +1 darabbal /5 zsemle-6 tojás, 10 zsemle-12 tojás/ és így lesz biztos a végeredmény.)
-1 cs sütőport (dr.Oetker-es, 12 gramm-os)
-sót, borsot, ételízesítőt keverek a zsemléhez.
Egy
tepsit, vagy jénai tálat , vagy jelen esetben két kisebb alutálkát
(12 x 18 cm, vagy 10 x 20 cm)
kizsírozok (mangalica zsírral), megszórom zsemlemorzsával, beleöntöm
a masszát és előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréssel,
25 perc alatt megsütöm.
(A sütő alkalmatosságot csak 3/4 részig töltsük meg,
hogy legyen elég helye emelkedni.)
(12 x 18 cm, vagy 10 x 20 cm)
kizsírozok (mangalica zsírral), megszórom zsemlemorzsával, beleöntöm
a masszát és előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréssel,
25 perc alatt megsütöm.
(A sütő alkalmatosságot csak 3/4 részig töltsük meg,
hogy legyen elég helye emelkedni.)
Ha egyben, esetleg még nagyobb mennyiségben készítjük
(tepsiben), több idő lehet a sütés is-mindenképpen nézzük meg
egy fapálcával, hogy átsült -e a közepe is!
(tepsiben), több idő lehet a sütés is-mindenképpen nézzük meg
egy fapálcával, hogy átsült -e a közepe is!
Megvárom míg kihűlik, mert így is fog még szilárdulni a
belseje
és csak így lehet szépen szeletelni.
és csak így lehet szépen szeletelni.
(Szombaton ez is el szokott nálam készülni, így vasárnap
már tudunk enni belőle reggelire.)
már tudunk enni belőle reggelire.)
Nagyon jó és finom!!!
VálaszTörlésNálunk ez a kötelező tartozéka a húsvéti reggelinek! :)))
TörlésNagyon tetszik ez a töltelék variáció, biztosan kipróbálom a hétvégén.
VálaszTörlésCsak a sült töltelékbe szoktam, szoktunk (minden agg Rokonnal együtt :) sütőport tenni
Törlés-könnyebb lesz tőle az egész szerkezete!
Nagyon örülök, hogy nálam jársz!!! :)))
Örülök hogy itt lehetek, a töltelékem már sül a sütőben, majd megírom a blogba milyen lett, Medvehagymás darált húsos töltött nyúl mellé fogom kínálni :))
TörlésKöszönöm a receptet :))
ÁMULOK ÉS BÁMULOK! CSONGRÁD MEGYÉBEN BIZTOS NEM ISMERIK VELEM EGYÜTT! NE CSODÁLKOZZUNK, MERT SZEGED ÉS A 25 KM-RE LÉVŐ HÓDMEZŐVÁSÁRHELYNEK IS SOKBAN ELTÉR A GASZTRONÓMIÁJA.
VálaszTörlésKI FOGOM PRÓBÁLNI A SÜLT VÁLTOZATÁT! KÖSZÖNÖM!!!
Most bukkantam eme csodás receptedre és szeretném elkészíteni. Megírnád, hogy a képen látható sütőformád milyen méretű? Először csak fele mennyiségben szeretném elkészíteni valamelyik nap vacsorára (egyszerre a fele elég lesz) és szeretném tudni, hogy a 30x11 cm-es formámba belefér-e a fele mennyiség...? Köszi a választ.
VálaszTörlésSzia Gabika!
TörlésTöbb fajta formában sütöm, attól függően, hogy mi akad a kezembe. A képen lévő alutálka leginkább a kedvencem lett, mert sütés után el lehet dobni, vagy -mivel tetővel együtt lehet kapni- szállítani is lehet; ennek a mérete 12 x 18 cm (kb. 1 liter), de van szilikonból is hasonlóm (10 x 20 cm-es).
A lényeg, hogy bármiben is fogod sütni, ne töltsd, csak 3/4 részig, mert kell a hely az emelkedéshez.
A Nagymamám pl. mindig simán csak tepsiben sütötte, úgy is nagyon jó, csak úgy laposabb.
Örülök, hogy erre jársz! :) :) :)
Lehel, hogy rosszul, de úgy tudtam, hogy a tojás keményiti a tölteléket, ezért mindig kevés tojást teszek bele?? Tényleg igy van? Vagy a 4 zsemléhez elég a 2 tojás??? Köaszönettel
VálaszTörlésIgen, a tojás fogja "összetartani" a tölteléket, ha aránytalanul kevés benne a tojás, akkor viszont szétesik...a 4 zsemléhez elég a 2 tojás. :)
TörlésÉn is Húsvétkor szoktam csinálni ,csak én a bárányt töltöm vele, és a maradékot sütöm meg külön. Viszont én a főtt májból is teszek bele ledarálva, és a tojások fele is keményre főzve, apróra vagdalva jön bele.
VálaszTörlésNálunk Apósom tesz a töltelékbe nyers csirkemájat (ez úgyis megfő benne) és apróra összevágott, főtt tojást...úgy is nagyon finom. :)
TörlésÉn ilyennel töltöm húsvétkor a bárányt, a húsával együtt nagyon finom.
VálaszTörlésFinom bizony! Köszönöm, hogy olvas! :)
TörlésA sütőpor jó ötlet, fogok tenni bele.
VálaszTörlésSütőport csak a sült töltelékhez teszek, ehhez viszont mindig, könnyű, levegős lesz az állaga tőle.
TörlésÓÓÓÓÓÓÓ! Gyermekkorom kedvence volt. Azóta sem ettem . De jó, hogy az oldaladon járok! Üdvözlettel: Éva
VálaszTörlésÉva, köszönöm, hogy nálam jársz...további jó keresgélést és olvasást! :)
TörlésÉn így egyben még nem sütöttem, de főzelékfeltétnek igen, csak kis pogácsákat csináltam és olajban sütöttem.
VálaszTörlésAz is rendkívül finom...bár mi minden formájában szeretjük! :)
VálaszTörlésHa fel szeretnéd túrbózni, akkor tegyél a tepsi, vagy forma aljára kockázott, főtt burgonyát, és úgy süsd meg! :)
VálaszTörlésEzt ki fogom próbálni! Köszönöm! :)
TörlésSziasztok 🙂
VálaszTörlésKöret illene hozzá?
És ha igen akkor micsoda?
Köszi a választ előre.
Szia!
TörlésA sült töltelékhez nem igazán eszünk köretet, maga ez egy kísérő étel, leginkább húsvétkor, a sonkához, de kiváló pl. sült csirke mellé is, vagy éppen húst megtölteni vele és úgy megsütni.
Köszönöm, hogy itt jársz!
El tudnám képzelni rizs és sült hús mellé. Nagyon guszta, szeretném megsütni.
VálaszTörlésSzia, gica!
TörlésNagyon finom sültek mellé is (egy kis fonnyasztott salátával-mmmmm :), bátran állj neki, a mennyiséget pedig felezni is lehet.
Köszönöm, hogy itt jársz! :)
Anyukám is gyakran sütötte hétköznapokon és ezt vittük magunkkal a mezőre.Kb.65-70 évvel ezelöt,szerettük.Szalonna zsirral készitette.
VálaszTörlésNagyon örülök annak, hogy nálam jár és hogy emlékeket ébresztettem a recepttel! Én is a Nagymamáimtól és a Dédnagymamámtól, Dédnagyapámtól tanultam sok, máig nagyon kedves receptet. :)
TörlésSzia Zsuzsa! Örülök a receptednek. Én töltött csirkecomb, vagy dagadó maradékát sütöm, hamarabb elfogy, mint a husi.
VálaszTörlésHagymát és fokhagymát fonnyasztok zsíron, majd gombát pirítok benne. A csirkemájat leforrázom, kis kockákra vágom és azt is bele. Só, bors, majoranna, (a máj miatt egy teáskanál cukrot is teszek, hogy a máj kesernyésségét ellensúlyozza) - lekapcsolom a gázt. Ekkor jön bele a petrezselyem, felvert tojás, áztatott zsömle. Tepsibe halmozom és sütöm. Sütőport még soha nem raktam bele, de legközelebb megpróbálom, köszi a jó ötletet!
Gombával és májjal készítve akár főételnek is megfelel, salátával. Próbáljátok ki.
Köszönöm szépen, rendkívül jól hangzik ez a verzió is (csak nyelek nagyokat éhgyomorra :)!
TörlésNagyon örülök a receptnek, én is szeretem, májat is szoktam beletenni én is, de nálunk mindig tejbe vagy fele víz fele tejbe áztatjuk a zsemlét. Nagyon finom ízt kap így. A fasírtot is ilyen zsemlével csinálom.
VálaszTörlésIgen, a tejben való áztatás is különlegessé tudja tenni a végeredményt. Köszönöm, hogy itt jár! :)
TörlésNagyon finomnak tűnik, holnap feltétlenül megcsinálom! Köszönöm a receptet, a sütőpor nagyon ötletes! Gratulálok a kreativitásához!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, nagyon jól esik! :)
TörlésTavaly Húsvétkor már elkészítettem.
VálaszTörlésMég a KOVID súlyosbodása elött a vendégeknek is! Sikere volt.
Féltem, hogy nem találom meg a receptet, de meg van!
Most is elkészítem az ünnepre, igaz csak kisebb adagban!
Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt az ételt, és az elkészítésének a módját is.
Nagyon örülök, hogy ennyiben is segítségére lehetek bárkinek is! Jó készülődést kívánok! :)
TörlésPár db kacsa, vagy pulykamájat leturmixolva keverek bele, mikor elkészült a szeletekre franciasalátát halmozva fogyasztjuk fenséges reggeli vagy vacsora ! :)
VálaszTörlésNagyon jól hangzik ez a reggeli, vagy vacsora verzió! :)
TörlésGyermekkorom kedvence 😍 A csomag sütőpor pontosan mennyi gramm? Nálunk előfordulnak különböző súlyúak. Köszi
VálaszTörlésA sütőpor Dr.Oetker-es, 12 grammos, kizárólag ezt használom, bár nálunk is vannak különbözőek.
TörlésKöszönöm, hogy itt van! :)
Én gyakran készítek töltötthúst/csirke,dagadó/ csak egy kis májjal gazdagítom.jobban szeretem ,mint a húst.Jó ötlet a sütőpor,kipróbálom.Köszi
VálaszTörlésBorsodban is imerik . Ott lakodalmakban is készítik, géz csőzsákba rakják. Kerül bele sütipor is és tojásfeherjét felverik egy kicsit , ez is lazít az allagán . En szoktam úgyis hogy forro olajba szaggatom olajos kanállal es kisútöm . Jo fokhagymás tejföllel martogafni vagy csak úgy magába. Minden itt ajánlott változat is jó. Az ízvilag sok féle lehet. Mindenjót mindenkinek ! 🙂👍
VálaszTörlésÉn is Miskolcról származom. Édesanyám is úgy tanította nekrm, hogy a tojás fehérjét felverte és lazán beleforgatta a töltelékbe, azt mondta azzal kell lazítani a tölteléket.
TörlésSzeletelve, bepanírozva és utána rántva is nagyon finom. Próbáljátok ki!
VálaszTörlésSzia! Nagyon tetszik a recept, de nekem itthon csak száraz kenyerem van. (A maradék szeletelt kenyereket elteszem egy zacskóba, mióta nincs kutyánk. Ételt nem dobok ki). A száraz kenyerekhez hogy számoljam ki a tojás mennyiségét? Valami ötlet? Bocs ha hülye kérdés, kezdő vagyok ilyesmiben. Üdv!
VálaszTörlésSzia! Örülök, hogy itt jársz!
TörlésNem kérdezel butaságot, én nem tettem közzé alternatívát. :)
Ha kenyérrel készítenéd (simán lehet azzal is), akkor én egy nagy szelethez (ami pl. a kilós kenyér közepe) számolok egy tojást. De ha az jobb megoldás, le is mérheted, hogy mennyi a súlya a zsemlének és máskor annyi kenyérrel helyettesíted.